Maria Balabaș la Post Muzica 19
Marți, 19 mai, de la 8 PM, Post Muzica #19 prezintă una dintre cele mai frumoase voci feminine din FM-ul cultural: Maria Balabaș.
Maria Balabaș este jurnalistă și muziciană, moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). În 2014 a fost nominalizată la Prix Europa (Berlin) pentru documentarul Maria Tănase – Soundtrack urban pentru o divă.
A inițiat grupuri muzicale precum Avant’n’Gard și Soare Staniol, inspirate de tehnicile de improzivație, muzica electronică, tehnici ale muzicii acustice. Crează instalații generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.
„Mi-am spus că vreau să învăţ să-mi amintesc sunete. Să ştiu cum sună viaţa mea mi s-a părut atunci esenţial, ca şi cum această formă de amintire ar genera prin ea însăşi acea trăire autentică pe care o căutam.
Mi-am spus, de asemenea, că arta mă motivează să particip la întâmplările vieţii mele, să vreau să-mi trăiesc viaţa. Să fiu prezentă.
Mi-am spus că arta face timpul să stea.
Mi-am spus: fă artă şi te vei afla printre oameni asemeni ţie.
Mi-am spus: arta are toate răspunsurile.
Mi-am spus: prin artă vei afla cine eşti.
Mi-am spus că dacă fac artă voi fi un om mai bun şi, chiar, mai important.
De toate astea îmi amintesc, ştiu că au făcut cândva parte din mine. Cine sunt în prezent şi de ce încerc să fac artă în continuare încă încerc să aflu.” Maria Balabaș
Curatoriat de Mitoș Micleuşanu, Post Muzica e un program dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane, produs de Rezidența BRD Scena9 și finanțat de Fundația9.
„Lucrările Mariei Balabaș mă duc cu gândul la o poetică a esențialității … aș putea spune că vizualizez un cufăr metafizic, încrustat cu semne/simboluri arhetipale, unele incerte, altele precise… un cufăr pe care îl deschidem atunci când ni se face dor de noi, când vrem să sărim de pe banda rulantă care ne dictează secvențial ritmul vieții.
Amprenta lucrărilor sale, fie că vorbim de imersiune în urban, soundscape poetry sau field-recording, rămâne atemporală și nostalgică. Tocmai de asta am lansat ideea de poetică a esențialității (chiar dacă sună cumva tautologic)… dar ce este șarpele Ouroboros sau ce este întoarcerea la origini dacă nu un soi de tautologie sublimă, apărută din incapacitatea rațiunii de a pătrunde esența lucrurilor? În cele din urmă, nu vorbim atât de tradiție, de trecut sau de viitor, cât de un prezent care le conține pe toate, un acum plin de lumină dar și de o melancolie intuitivă”, spune Mitoș Micleușanu.
Arhiva Post Muzica e disponibilă aici.