Cinci albume Tangerine Dream care au schimbat cursul muzicii electronice
Tangerine Dream este unul din cele mai influente proiecte de muzică electronică din toate timpurile.
Fondat în urmă cu aproximativ cinci decenii, grupul german Tangerine Dream rămâne unul din acele proiecte muzicale pe care generațiile mai vechi le menționează ca punct de referință în istoria muzicii electronice (alături de Kraftwerk sau Jean Michel Jarre). Cu toate acestea, pentru a repera începuturile putem căuta mai adânc în istorie, după nume precum Karlheinz Stockhausen (compozitor german care deja crea controverse în anii ’50 prin muzica sa „ieșită din comun”) sau mai mulți colegi din generația sa, între care Olivier Messiaen și Werner Meyer-Eppler.
Fondată în 1967 de către compozitorul german Edgar Froese, trupa Tangerine Dream și-a schimbat de-a lungul anilor componența în mai multe rânduri. Froese a rămas singurul membru constant al trupei până în 2015 când a murit, iar de-a lungul timpului au trecut prin trupă muzicieni precum Christopher Franke, Peter Baumann, Johannes Schmoelling, Thorsten Quaeschning, Steve Jolliffe, Klaus Schulze, Conrad Schnitzler, Kurt Herkenberg, Lanse Hapshash, Linda Spa, Michael Hoenig, Paul Haslinger, Peter Baumann, Ralf Wadephul, Steve Jolliffe, Steve Schroyder, Thorsten Quaeschning, Ulrich Schnauss, Volker Hombach, Zlatko Perica.
Tangerine Dream au lansat zeci de albume la case de discuri prestigioase (de la Virgin la EMI, de la Miramar la Ohr, Amiga, Jive Electro și multe altele), au susținut zeci de concerte în formule inedite și au avut o contribuție radicală asupra scenei germane de electronică și experimental rock, cunoscut și sub numele de Kosmische Musik.
Cel mai recent album, Quantum Gate, a fost lansat pe 29 septembrie 2017 și a coincis cu aniversarea a 50 de ani de la fondarea trupei. Albumul se bazează pe idei și schițe muzicale ale fondatorului Edgar Froese și a fost completat de ceilalți membri ai trupei. În 2018 Tangerine Dream au susținut un concert inedit în cadrul festivalului Dekmantel din Amsterdam.
Iată cinci albume de la Tangerine Dream care au schimbat cursul istoriei muzicii.
Împreună cu Christopher Franke și Steve Schroyder, Edgar Froese a lansat acest album în 1971 la Ohr, o tranziție de la Krautrock la muzică electronică de dimensiuni cosmice. Este al doilea album sub Tangerine Dream și primul care folosește atât instrumente electronice cât și chitară.
2. Atem
Atem a fost considerat de către John Peel drept cel mai bun album al anului 1973, lucru care a dus și la lansarea acestuia la casa de discuri Virgin Records.
3. Phaedra
Albumul Phaedra conține un soundscape extraordinar, motiv pentru care a ajuns în mod neașteptat pe locul 15 în topurile albumelor din Marea Britanie și a devenit unul dintre primele hituri bona-fide ale casei de discuri Virgin. Phaedra a fost unul dintre primele albume comerciale care includea sequencere și a definit în mod radical sunetul trupei.
4. Hyperborea
Apărut în 1983 la Virgin, Hyperborea este o bijuterie psychedelic rock/ambient din vremurile de tranziție de la analog la digital pe care trupa le-a avut la începutul anilor ’80.
În vreme ce România trecea prin cel mai important moment al istoriei sale din ultimul secol, Tangerine Dream lansau Lily On The Beach la Private Music, o colecție importantă de compoziții experimentale prog-rock și synth-pop.