Sunetele spontane din muzică activează un centru special din creier
Efectele benefice ale muzicii asupra creierului uman încep să devină din ce în ce mai evidente.
Un nou studiu arată că sunetele neaşteptate dintr-o piesă pot activa centrul recompensei din creier. Descoperirea duce astfel la o mai bună înţelegere a muzicii pe care o ascultăm.
Studiul a fost condus de Ben Gold, doctorand la Montreal Neurological Institute and Hospital din cadrul McGill University.
Astfel, 20 de voluntari au participat la un experiment, pentru a crea o aşteptare a satisfacţiei sau a lipsei de satisfacţie muzicală. Fiecare participant în experiment a ales o culoare, apoi o direcţie muzicală, iar fiecărei alegeri i-a fost atribuit un acord muzical plăcut sau un acord neplăcut.
Cu timpul, participanţii au învăţat ce alegeri duc mai probabil la note muzicale plăcute sau neplăcute, relatează Medical Xpress. Subiecţii au efectuat sarcinile în timp ce activitatea cerebrală era măsurată cu RMN-ul.
Folosind un algoritm anume, cercetătorii au determinat apoi eroarea de predicție a recompenselor pentru fiecare alegere – diferența dintre o recompensă preconizată și recompensa reală primită.
Ei au comparat aceste date cu datele RMN și au constatat că erorile de predicție a recompenselor au corelat cu activitatea din nucleus accumbens, o regiune a creierului care, în studiile anterioare, s-a dovedit a se activa atunci când subiectului îi place muzica pe care o ascultă. Aceasta este prima dovadă că erorile de predicție a recompenselor muzicale provoacă plăcerea muzicală.
De asemenea, este prima dată când o recompensă estetică, precum muzica, a fost demonstrată pentru a crea un astfel de răspuns. Studiile anterioare s-au concentrat pe recompense mai tangibile, precum hrană sau bani.
„Studiul adaugă înţelegerii noastre cu privire la modul în care stimulii abstracţi precum muzica activează centrii plăcerii din creierele noastre”, a precizat Gold. „Rezultatele demonstrează că evenimentele muzicale pot obţine erori de prezicere precum cele observate pentru recompense concrete precum mâncare sau bani, iar aceste semnale susţin învăţatul”, a adăugat cercetătorul.
„Acest studiu contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care stimulente abstracte precum muzica activează centre de plăcere în creier”, spune cercetătorul Ben Gold.
„Rezultatele noastre demonstrează că evenimentele muzicale pot provoca erori de predicție a reprezentării formale, cum ar fi cele observate pentru recompense concrete, ca mâncarea sau banii, și că aceste semnale susțin învățarea.”
Studiul a fost publicat pe data de 6 februarie 2019 în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.