Zece piese reggae de la Bogdan Asanovici
Aventura muzicală a lui Bogdan a început cu mulți ani în urmă, iar interesul lui pentru muzică depășește orice fel de granițe culturale sau geografice.
Este un pasionat colecționar de discuri, interesat de majoritatea genurilor de muzică din a două jumătate a secolului XX și din prezent.
Bogdan a început să mixeze în 2003 muzică reggae alături de un sound system din Timișoara. Ulterior, sub pseudonimul Deeproots, a pornit primele seri din București dedicate exclusiv muzicii jamaicane, în defunctul club Web.
De-a lungul timpului a împărțit scena cu aproape toți DJii și artiștii atât din zona reggae, cât și de „rare grooves”, menținându-și în toată această vreme și interesul în zona muzicii electronice. Asta i-a adus o serie de evenimente notabile în multe locuri din București, dar și din orașele importante din restul țării și din afară.
„Deși în momentul de față caut și colecționez discuri din zone și direcții muzicale cum nu se poate mai diferite, am fost mereu ‘bântuit’ de muzica jamaicană. Mi-a plăcut mereu să regăsesc (uriașele) influențe ale acestei muzici în alte zone muzicale, unele la prima vedere total neașteptate. Viceversa, m-a atras la fel de mult să descopăr felul în care muzica occidentală (mai cu seamă nord-americană), a lăsat semne adânci în insula din Caraibe”, spune Bogdan.
„In general Jamaica e percepută ca o insulă cumva izolată nu doar geografic, ci și cultural, însa lucrurile nu stau chiar așa. Un exemplu este diaspora jamaicană din New York, Londra și Toronto, care, adunată la un loc, e mai numeroasă decât populația rămasă acasă. Acest fapt, împreună cu alți factori, a făcut posibil ca după al Doilea Război Mondial, să aibă loc un dialog cultural constant între insulă și marile orașe ale lumii anglo-saxone. Deși deloc surprinzător, este captivant totuși cum o țară foarte săracă din punct de vedere economic și cu o populație cam cât cea a Bucureștiului a reușit să aibă un impact atât de puternic în muzica ultimilor cinci decenii. Recent, a intrat și în patrimoniul cultural imaterial protejat de Unesco.”
De aproximativ doi ani, Bogdan s-a mutat în Berlin, unde lucrează la unul din cele mai mari magazine de discuri din oraș, așa că am profitat de ocazie și l-am invitat să ne împărtășească o selecție de piese reggae din istoria genului. O selecție deloc întâmplătoare, menită să evidențieze versatilitatea stilului si diversele forme ale acestuia, unele din ele mai puțin cunoscute publicului larg.
Zap Pow – River stone + River Version
https://www.youtube.com/watch?v=1LgSAC2WEH8&feature=youtu.be
Roots rock reggae.
Mystic Harmony – Night Over Egypt
Lovers rock.
Pharaoah Sanders – Oh Lord, let me do no wrong
Spiritual reggae?
Barry Reynolds – Till The Doctor Comes Back
Pop rock reggae? Deloc surprinzător, totuși, dat fiind că e pe un album scos la Island și înregistrat la (Dunbar+Shakespeare+Badarou=) Compass Point Studio.
African Roots Act V – 21st century
Wackie reggae.
Capleton – Temple
Dancehall reggae.
Bill Campbell / Aaron Harry – Galaxy (I’m the Ruler)
“Bruton” reggae?
African Connexion – Midnight pressure
Din sudul Londrei, o piesă greu de definit, însă cu un pronunțat element reggae.
Anti Social Workers & Mad Professor – Red rap
Din sudul Londrei, în sudul Bronxului.
Die Doraus & Die Marinas – Arrivederci
German stepper?
Bonus: Moni – Vratimo se prirodi
Yugo reggae? Din păcate, la Electrecord se găsește cu greu ceva notabil. Trecând însă Dunărea…