Cinci albume esențiale de la Plastikman aka Richie Hawtin
Fără existența lui Richie Hawtin, sunt șanse destul de mari ca muzica electronică să fi sunat cu totul altfel și să fi avut o cu totul altă traiectorie.
Artistul britanic, stabilit ulterior în Canada, a fost în prima linie în procesul emancipării muzicii techno. Contribuția sa adusă industriei muzicale și scenei clubbing internaționale este inestimabilă, mărturie stând atât zecile de proiecte diferite prin care s-a infiltrat în sufletul melomanilor din toată lumea, cât și prin casele de discuri M_Nus și Plus 8.
Câștigător de trei ori consecutiv la DJ Awards, Richie Hawtin a avut un rol extrem de important în al doilea val de artiști din Detroit, la începutul anilor 1990, și a fost totodată un exponent important al tehnologiei pentru mixat și produs muzică electronică.
În mai 1990, Richie Hawtin și John Acquaviva au fondat casa de discuri Plus 8, pe care au numit-o după funcția de ajustare a pitch-ului lor. Câțiva ani mai târziu, în 1998, Hawtin a lansat M-nus Records, iar în vara anului 2012, a prezentat pentru prima dată ENTER, evenimentul său experimental la clubul Space din Ibiza.
Îndrăgostit iremediabil de cultura japoneză, Hawtin și-a lansat propria marcă de sake ENTER.Sake. În 2016, Hawtin și-a lansat propria companie de tehnologie numită PLAYdifferently și a lansat mixerul MODEL 1, co-proiectat împreună cu Andy Rigby-Jones.
Deși influențat în principal de Detroit techno, Hawtin și-a dezvoltat propriul stil și a fost implicat în dezvoltarea tehnologiei Digital Scratch de la Native Instruments. De altfel, Richie Hawtin a fost dintotdeauna pasionat de tehnologie și a încercat în mod constant să introducă noi posibilități de expresie artistică, ori de câte ori a avut ocazia.
Dar poate că una din cele mai mari și importante realizări de-ale lui Hawtin rămân înregistrările sub pseudonimul Plastikman. Proiectul s-a născut în 1993, odată cu lansarea single-ului „Spastik” și albumul „Sheet One”.
Bifat de către seria Slices împreună cu Electronic Beats drept pionierul muzicii electronice, Richie mânuiește muzica experimentală infuzată de minimal techno și ambient într-un mod inedit, cu cea mai mare lejeritate, de peste 25 de ani.
De la debutul său ca States of Mind și FUSE în 1990 la lansarea lui Plastikman în 1993, sound-ul lui Richie Hawtin a fost întotdeauna îndreptat spre viitor, cu accente futuriste, sfidând tendințele vremurilor în care a fost creat.
Iată 5 albume esențiale de la Plastikman, pe care trebuie să le asculți cel puțin o dată. Iar pe final o compilație retrospectivă a 25 de ani de Plus 8.
Al doilea album al lui Richie Hawtin sub pseudonimul Plastikman a apărut în 1994 la NovaMute, subdivizia techno a celebrei case de discuri Mute Records a lui Daniel Miller. Este probabil unul din cele mai bune albume Plastikman scoase vreodată, iar piese ca Marbles au devenit hit-uri (aproape) instante pe scena acid house internațională.
Piese precum Psyk sau Are Friends Electrik? au făcut din albumul Artifakts o adevărată capodoperă pentru industria muzicii electronice. Apărut tot în 1998, la scurt timp înainte de Consumed (despre care afli mai jos), acest album reprezintă chintesența Plastikman și este un punct de referință pentru muzica techno și acid-house care se lansa la finalul anilor ’90. Un album de neratat.
Albumul Consumed a apărut la patru ani după precedentul Musik, tot la NovaMute. Spre deosebire de primele două albume, în acest material se simt deja influențe noi venite din infinita sferă a muzicii electronice și, mai ales, se simte nevoia de experiment și de a-și împinge în viitor sound-ul. Albumul ăsta e atât de bun încât nu e nevoie să fii nostalgic după Plastikman ca să-l asculți ori de câte ori ai ocazia. Este și astăzi, la 20 de ani după, la fel de actual și inovator ca atunci când a fost creat.
Closer este cel de-al șaselea album de studio al canadianului și al cincilea sub pseudonimul Plastikman. A fost lansat în 2003 și a atins poziția 41 în UK Independent Albums Chart. Piese precum Ask Yourself sau Disconnect au cucerit scena internațională și au conferit noi valențe muzicii electronice experimentale printr-un sound inovator și matur.
În 2013, Richie Hawtin a susținut un show live sub Plastikman în New York, la The Guggenheim, show intitulat EX. Ulterior, înregistrările au stat la baza creării acestui album live, ce a fost lansat un an mai târziu la M_Nus, atât sub formă de dublu disc de vinil, cât și CD.
By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more
Ca bonus, pentru a-ți face o mai bună idee despre universul fascinant muzical al lui Richie Hawtin, această compilație apărută la finalul anului 2015 ar putea să-ți ofere și alte perspective asupra artistului și a aportului său adus muzicii electronice din ultimele două decenii.
Compilația From My Mind To Yours a fost lansată în decembrie 2015 la Plus 8 Records, pentru a celebra 25 de ani de activitate a legendarei case de discuri. Albumul conține 15 piese noi semnate de diferitele pseudonime sub care Richie Hawtin a activat de-a lungul timpului, de la Plastikman la FUSE, Robotman, Childsplay, Circuit Breaker, 80xx, R.H.X. și altele.