Electronic Beats Romania
Culture

Electrecord, primul label căruia îi este dedicată o expoziţie în Belgia

România pe vinil - expoziție Electrecord

În prezenţa unui public numeros, Electrecord, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a expus aproximativ 70 de coperţi de discuri de vinil.

Vernisajul „Electrecord – Romania in Vinyl Covers” din cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia România a avut loc vineri, la Biblioteca Muntpunt din Bruxelles, aceasta fiind prima expoziţie dedicată unei case de discuri organizată într-un spaţiu dedicat artei.

Pe un fundal muzical propus de Bogdan Orbita, care a avut un program de trei ore în care a mixat muzica înregistrată pe discurile Electrecord, publicul a admirat coperţi de discuri ilustrate în epocă de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali contemporani.

Bogdan Orbita a ales pentru DJ set-ul său muzica electroacustică, pentru că „a fost singura zonă în care a fost permis experimentul şi mai apoi alunecăm uşor către muzica inspirată de Orient”, a spus el.

Bogdan Orbita și Mihai Zgondoiu
Bogdan Orbita și Mihai Zgondoiu

„Am un program de trei ore şi o să încerc să fac o trecere în revistă a catalogului Electrecord. Este o cercetare pe care o fac de câţiva ani, în care încerc să descopăr ceea ce este relevant la nivel internaţional din catalogul casei de discuri, în măsura în care ştim cu toţii că vorbim de o casă de discuri hegemonică, o poveste foarte complicată, pentru este vorba cenzură, despre nişte limitări la care artiştii au fost supuşi, iar cercetarea mea este despre nişte spaţii în care muzica putea să respire pe lângă propagandă. Din păcate avem foarte mult şlagăr românesc, muzică bazată pe voce, pe artiste vocale, şi foarte puţin experiment. Pe mine asta m-a interesat, experimentul care, teoretic n-ar fi putut fi posibil, dar mici breşe au existat”, a declarat artistul.

Expoziţia de la Muntpunt va putea fi vizitată până pe 20 noiembrie 2019.

Mihai Zgondoiu, curatorul expoziţiei, spune că este o cercetare pe care o va continua. „A fost interesant, complicat dar cel mai important este că acest proiect nu se va opri aici. Am adus la Bruxelles aproape 70 de discuri, împărţite în două secţiuni – una dedicată celor cinci artişti cunoscuţi în întreaga lume (Ion Bitzan, Ana Golici, Wanda Mihuleac, Marilena Preda-Sânc și Decebal Scriba), şi cealaltă – o selecţie făcută de casa de discuri Electrecord, împărţită pe genuri muzicale. Cred că este cazul să arătăm şi o altfel de Românie, una în culori, în coperte de discuri, în ilustraţii. Există multă resursă atât istorică, cât şi de natură conceptuală în aceste lucrări de artă”, a vorbit el despre crearea acestei expoziţii.

„Este foarte interesantă expoziţia. Este prima dată când organizăm o expoziţie despre o casă de discuri, dedicată unei companii despre care nu ştiam nimic înainte să iau legătura cu Europalia. Este foarte interesant să spui istoria şi arta unei ţări ca România printr-o casă de discuri, iar Electrecord este chiar unică. A fost singura casă de discuri din timpul regimului totalitar din România. Sunt multe stiluri şi multă creativitate, ceea ce ne interesează cel mai mult. Sunt un mare fan al muzicii clasice contemporane şi sunt chiar multe nume mari din România care au înregistrat cu Electrecord”, a mărturisit Rik Sturtewagen, programator de proiecte Muntpunt.

„Coperţile sunt minunate. Le-am organizat cu oameni care fac ilustraţii, cu graficienii de la Muntpunt; lucrurile pe care le-am văzut aici sunt inspiratoare, culorile sunt foarte proaspete, foarte cool, expresive”, a adăugat Rik Sturtewagen.

În acelaşi timp, lucrările lui Dan Perjovschi vor putea fi văzute pe ferestrele Bibliotecii Muntpunt până la 15 decembrie 2019. Artistul român a desenat pe ferestrele exterioare ale spaţiului mesajele sale critice care au vizat schimbările climatice, viitorul şi politicienii, precum “Planet is not flat, politics are”.

La Muntpunt vizitatorii îşi vor putea conecta telefoanele la câte un QR Code în fiecare secțiune de expunere şi vor putea asculta piese muzicale emblematice din genurile muzicale selectate și ilustrate prin coperți originale.

Loading...