Electronic Beats Romania
Tech

Cinci documentare despre istoria sintetizatoarelor (și nu numai)

I dream of wires

Bianca Cristea trece în revistă cinci filme documentare pe care trebuie să le vezi despre istoria sintetizatoarelor, și nu numai.

Muzica electronică, foarte generic vorbind, își are începuturile undeva acum aproape jumătate de secol; suficient de mult timp înainte ca laptopurile și Ableton sau Serato să ajungă pe mâna producătorilor.

Înainte ca totul să fie aproape complet digitalizat, producția de muzică eletronică a trecut prin prima etapă a existenței ei, una cât se poate de analog.

Sintetizatoarele și drum machine-urile au stat la baza întregii producții de muzică electronică din anii 60-70 încoace și fără ele n-am fi ajuns nicicând la diversitatea de genuri și subgenuri de azi.

Deși în era technologiei în care trăim, producția s-a mutat considerabil pe Mac-uri si laptopuri, iar softurile de producție muzicală sunt tot mai ușor de folosit, încă mai sunt puriști și pasionați care preferă să aibă un studio de producție tixit cu astfel de echipamente, să experimenteze, să se joace și să producă sunete și astfel să susțină inevitabil o mică industrie.

Începuturile și încercările de a produce sunete fără a folosi instrumente muzicale clasice au fost însă și mai devreme de anii ’60 – ’70, dar ele au rămas cumva la stadiul de experimente.

Cea mai veche tentativă pare să fie Denis d’or, din 1753, considerat, probabil, primul instrument electric care producea sunete din istorie. A fost urmat de ‘Clavecine Électrique‘ sau ‘Electric Harpsichord‘ în 1759, unul dintre cele mai vechi instrumente care foloseau curent electric pentru a crea sunete muzicale.

Două secole mai târziu, tehnologia avansează mai accelerat și își pune amprenta și pe producția muzicală. Sintetizatoarele ajung să fie din ce în ce mai cunoscute, iar compozitorii și producătorii de muzică sunt curioși și atrași de acest nou mod de a produce sunete. Și, deși la începuturi, un sintetizator costa aproape cât un apartament, cererea face ca prețurile să scadă odată cu anii.

Foto: Emma Simmons
Foto: Emma Simmons

Încep să apară modele mai noi și versiuni mai îmbunătățite, ceea ce a dus ulterior și la apariția a noi genuri de muzică, și, implicit, a mai multor artiști. Asta și datorită faptului că sintetizatoarele sunt oarecum mai ușor de folosit decât instrumentele muzicale clasice – nu e nevoie să știi notele muzicale sau să citești partituri.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, mai jos găsești o listă cu cinci documentare despre echipamentele care au stat (și încă mai stau) la baza producției de muzică electronică (și nu numai).

 

MODULO: The analog synth documentary

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Un documentar scurt, de 20 minute, despre Hugh Le Caine și sintetizatoarele modulare. Conține interviuri și demonstrații din partea unor artiști care încă mai folosesc astfel de sintetizatoare și azi. Și cu precizarea ca de multe ori totul se naște dintr-o joacă, dintr-un experiment în care pleci cu o idee și cu un sunet în cap, iar rezultatul e cu totul altul după 3 – 4 ore de butonat și schimbat cabluri dintr-o parte în alta.

Moog: synthesizer documentary

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Bob Moog este probabil unul din cele mai proeminente și importante personaje din industria de intrumente muzicale electronice, creatorul celebrelor sintetizatoare MOOG. Documentarul reprezintă de fapt un portret de-al lui și al fenomenului mondial pe care l-a declanșat prin invențiile sale.

Electric Rhythm: The History of the Drum Machine

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

O trecere în revistă a istoriei drum machine-urilor, începând cu primele experimente din anii 30 și până în prezent. Majoritatea drum machine-urilor prezentate în documentar vin din colecția personală a lui Moby, o colecție cu sute de modele, dintre care unele sunt mai nou scoase la vânzare.

Land of the Rising Sun | A Roland Retrospective

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Un film de peste o oră, foarte bine documentat despre Roland – una dintre cele mai importante companii producătoare de echipamente electronice pentru industria muzicală din toate timpurile. Au produs începând cu anii ‘70 și produc în continuare sintetizatoare, drum machines, orgi electronice, vocodere și nu numai. O mare parte din genurile muzicii electronice (printre care acid house, techno, house) s-au născut și încă sunt produse folosind un Roland.

I dream of Wires (2014)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

I dream of Wires spune povestea unui instrument care a influențat considerabil muzica electronică – sintetizatorul modular. Interviuri cu artiști ca Trent Reznor, Chris Carter, John Foxx, Gary Numan sau Legowelt din care reiese, printre altele, că trebuie să fie extrem de pasionat, pasiune uneori dusă spre obsesie sau fetiș, ca să îți investești banii și mai ales timpul (în unele cazuri o viață întreagă) în studierea și producția muzicală cu astfel de echipament. I dream of Wires poate fi văzut integral (contra cost) pe Itunes sau Vimeo.

Bonus: Electronic Voyager este un documentar care o urmărește pe Michelle Moog-Koussa, fiica lui Bob, într-o călătorie de redecoperire a pașilor importanți pe care tatăl ei i-a facut pentru muzica electronică. Documentarul este momentan în producție.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeos’s privacy policy.
Learn more

Load video

Loading...