Electronic Beats Romania
Culture

Decalogul lui Jeff Mills: 10 sfaturi pentru artiștii din muzica electronică

Jeff Mills

În uraganul de informații care ne cotropesc din toate părțile, e nevoie uneori să facem un pas în spate și să reflectăm la ce e important cu adevărat în cultura muzicii electronice și de club.

Pionierul american Jeff Mills a postat recent pe contul său de Facebook un soi de „decalog” ce conține idei, sfaturi și sugestii personale adresate atât artiștilor și DJilor din industria muzicii electronice, cât și publicului.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

1. În industria asta, e atât de ușor și poate fi chiar distractiv să faci lucrurile să pară mai mari decât sunt. Sugerez o repoziționare ocazională de la nevoia de a banaliza artiștii și ceea ce spun sau fac aceștia. În schimb, uită-te mai bine la ce au făcut. Acțiunile vorbesc mult mai puternic decât cuvintele.

2. Începe să vorbești despre muzică. Nu din punct de vedere corect sau greșit, ci mai degrabă, ceea ce a încearcat sau încă încearcă să spună artistul. Dacă ai dificultăți în a înțelege sensul, întreabă.

3. „Industria” muzicală modernă este încă relativ nouă. Nu are nici măcar 100 de ani. Ca orice lucru, dacă nu e îngrijit, nu există niciun motiv să credem că nu va dispărea sau nu se va schimba până la a deveni altceva. Ai grijă cu adevărat de ceea ce iubești.

4. Există „industrie muzicală” și apoi există „artă”. Nu de multe ori ambele pot fi stăpânite în același timp. Pentru unii, poate dura ceva timp pentru a înțelege pe deplin ambele părți. Fără a judeca întotdeauna, doar urmărește și ascultă.

5. Uneori, publicul poate greși. Cu excepția cazului în care toată lumea se naște automat cu o cunoaștere profundă a muzicii, este posibil ca anumite grupuri să supraestimeze sau să subestimeze ceva. Doar timpul va scoate la iveală adevărul. Doar pentru că crezi ceva anume, asta nu înseamnă neapărat că acel ceva e în mod necesar adevărat. Fii atent la ce citești. Consolidează-ți și actualizează-ți filtrul.

6. Muzica nu trebuie să fie perfectă. Iar dacă crezi că gusturile tale muzicale și percepția ta asupra muzicii sunt perfecte, ia în considerare acest lucru: când asculți muzică, asculți doar un mic procent din ceea ce încearcă să spună producătorul. Sentimentele adevărate și complete, de obicei, nu sunt extrase și traduse în note și acorduri exacte. În acest proces există multe compromisuri. Unii muzicieni nu înțeleg asta niciodată, așa că nu poți crede că ceea ce auzi tu este perfect.

7. Deși industria muzicală încă se zbate în anumite domenii, este important să ne amintim că muzica va fi cea de care oamenii își vor aminti cel mai mult, în timp. Nu vreun festival sau videoclip anume, nici vreo recenzie sau critică. Contribuția unui muzician, măsurată la cât de importantă e pentru genul respectiv, va fi cel mai important aspect pe care îl vom recunoaște în timp.

8. Faptul că mixezi muzică nu te face neapărat un DJ. Să știi cum să te descurci cu oamenii necesită o abilitate specială care implică percepția atmosferică, gestionarea timpului, o bună judecată și, cel mai important, realitatea conform căreia nu îi vei face niciodată pe toți fericiți.

9. Indiferent ce auzi de la alții, nu există cel mai bun DJ sau cel mai bun artist. Asta e o idee creată pentru a-ți lua banii.

10. Și, în sfârșit, oricine a decis să fie artist sau muzician a decis că vrea să ofere lumii și culturii ceva. Da, s-ar putea să vrea și ei să fie bogați și celebri, dar există și alte modalități mai rapide de a ajunge acolo. Apreciază ceva pentru ce este, nu pentru ceea ce ar trebui să fie.

Loading...