Electronic Beats Romania
Culture

Cum să-ți imprimi propria cenușă pe un disc de vinil

and vinyly

Zicala „viii cu viii, morții cu morții” nu se aplică chiar de fiecare dată.

Fiecare cultură are tradițiile ei, iar fiecare persoană își poate alege modul în care să-și amintească de cei dragi. Există anumite tradiții în Indonezia, prin care unii localnici își îngroapă morții chiar și după un an de la deces. Alți indonezieni fac ceremonii fastuoase comemorative în care își dezgroapă persoanele decedate pentru ritualuri sacre, folosind muzica și dansul pentru a se conecta cu cei dragi care nu mai sunt printre ei.

O companie din Marea Britanie sfidează moartea și tabuurile născute în jurul ei printr-un obiect de activitate complet inedit: imprimă discuri de vinil ce conțin cenușa celor incinerați. Cugetând asupra acestor aspecte, se naște astfel inevitabila întrebare: de ce să-ți torni cenușa-n cap, când o poți imprima pe un disc de vinil?

Afacerea este condusă de Jason Leach, un producător britanic de muzică electronică experimentală și un împătimit al discurilor de vinil.

Între diferitele proiecte inițiate de-a lungul timpului – precum labelurile independente Subhead și House of Fix – se numără și And Vinyly. Deși ar putea fi considerată de unii drept macabră, respectiva companie presează la comandă, pe discuri de vinil, cenușa oamenilor care au fost incinerați, cu scopul de a capta pentru totdeauna un memorial sonic al vieții lor.

La momentul lansării proiectului, în urmă cu aproximativ 9 ani, această afacere mai neobișnuită a lui Jason Leach nu a fost văzută cu ochi prea buni de multă lume. Cu toate acestea, au existat suficienți doritori care au vrut să păstreze vie amintirea celor dragi, imprimându-le cenușa pe un disc de vinil. Astfel proiectul a continuat să existe și au apărut sute de comenzi de-a lungul anilor, în ciuda controverselor inevitabile care s-au născut în jurul acestei idei.

Recentul scurt metraj „Hearing Madge”, regizat de Andrea Lewis (ce poate fi vizionat mai jos), urmărește un caz emoționant al unui tânăr care a apelat la serviciile lui Jason Leach pentru a păstra vii niște înregistrări făcute cu mama sa, la scurt timp înainte de moartea acesteia.

Documentarul urmărește profilul acestei afaceri mai ciudate, dar reprezintă totodată și o invitație la contemplare asupra modului în care alegem să ne amintim de persoanele dragi, care nu mai sunt printre noi.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Într-un interviu pentru Bloomberg, Jason Leach povestește experiența trăită la funeraliile bunicului său. „Era un vânt puternic și toată cenușa bunicului meu mi-a intrat în ochi atunci când a fost spulberată”.

And Vinyly (care rimează cu And Finally) a apărut după ce Jason a decis ca atunci când va fi incinerat, să-i fie presată propria cenușă pe un disc de vinil. Dar până atunci, a extins această idee, oferindu-le aceste servicii funerare mai neobișnuite tuturor celor care ar putea fi interesați.

O astfel de idee comemorativă mai neobișnuită vine totuși și cu niște costuri pe măsură. Potrivit mentalfloss, serviciul de bază costă în jur de 4.000 de dolari, iar clientul primește 30 de copii ale discului pe care a fost imprimată cenușa persoanei decedate. Cu toate acestea, pe disc nu pot fi folosite piese protejate prin drepturi de autor, dar poate fi imprimată o înregistrare vocală, sunete ale naturii sau chiar liniște completă. Pentru o taxă suplimentară, compania And Vinyly poate angaja muzicieni profesioniști pentru a înregistra una sau mai multe piese.

Loading...