15 cărți despre cultura clubbing și muzică electronică pe care trebuie să le citești
Este o realitate faptul că din ce în ce mai puțină lume mai citește cărți astăzi, dar ăsta nu e deocamdată un motiv de panică.
Printre nenumărate filme documentare create cu scopul de a contura geneza clubbing-ului și a muzicii dance electronice, cărțile au un statut aparte și necesită un efort sporit de concentrare și disponibilitate.
Deși unele cărțin conțin și ficțiune, nu e niciodată prea târziu să le răsfoiești dacă vrei să afli mai multe despre cum, când și de unde a pornit curentul rave, pe unde se află acum și ce urmează pe viitor.
Așa că pune de un ceai și pregătește-te să descoperi (sau să recitești) câteva cărți despre rave, cultura clubbing și muzica dance electronică apărute de-a lungul timpului și care ar trebui să se regăsească în rafturile bibliotecii tale.
Beastie Boys Book este prima carte despre cariera emblematicei trupe, iar pentru prima oară, povestea lor este spusă direct de la sursă, de la cei doi muzicieni rămași în viață: Adam „AD-ROCK” Horovitz și Michael „Mike D” Diamond. Trupa Beastie Boys a fost formată ca o trupă hardcore din New York în 1981, dar a ajuns într-un timp relativ scurt să cucerească tărâmuri nebănuite ale industriei muzicale, urcând direct pe culmile gloriei cu un stil influențat foarte mult de hip-hop-ul acelor vremuri.
2. Clubbing: Dancing, Ecstasy, Vitality (Critical Geographies)
Scrisă de către Ben Malbon, cartea de față este o colecție de povești din scena de club și documentează o serie de elemente care au stat la baza nașterii acestei culturi: codurile sociale și interacțiunile dintre clubberi, rolul ecstasy-ului, experiențe trăite în club, efectele muzicii și altele.
3. Discographies: Dance, Music, Culture and the Politics of Sound
Experimentând disco, hip-hop, house, techno, drum ‘n’ bass și garage, cartea de față diseacă scena transatlantică de dans din ultimii 25 de ani. Scrisă de Ewan Pearson și Jeremy Gilbert, cartea analizează problemele reprezentate de cultura dansului contemporan atât în domeniul studiilor academice, cât și în cele culturale. Cartea discută despre aspecte precum tehnologie, spațiul cluburilor, droguri, corp muzical, sex, hedonism.
4. High Society: Real Voices of Club Culture
Pornind de la clubberi la promoteri, bounceri, DJi și chiar medici, cartea High Society scrisă de către Melissa Harisson face o radiografie a culturii de club într-o manieră extrem de personală, colectând povești nespuse din cultura rave și de club.
Povestea lui Jesse Saunders este una dintre cele mai importante din istoria culturii clubbing și a muzicii electronice. Cartea urmărește parcursul carierei lui Saunders pornind de la orașul său natal Chicago. Jesse este unul din primii producători de muzică house și a fost considerat de-a lungul timpului unul din întemeietorii acestui (sub)gen. Scrisă împreună cu autorul James Cummins, această autobiografie povestește cum s-a născut muzica house, de la atmosfera de pe străzile din Chicago, până la cele mai mari labeluri din Los Angeles și California. Cartea îl urmărește pe Saunders în timp ce recreează peisajul muzical al Statelor Unite ale Americii. Jesse Saunders este un artist a cărui influență și contribuție asupra muzicii dance electronice de astăzi nu va fi niciodată uitată.
6. Inner City Pressure: The Story of Grime
De la represalii guvernamentale împotriva grime-ului, până la „moartea” genului muzical și recenta resurecție, cartea Inner City Pressure (despre care am amintit și aici) aduce în prim plan detalii din culisele primelor două decenii ale acestui gen muzical unic. Cartea include reflecții personale de-ale autorului, dar și interviuri cu staruri grime precum Dizzee Rascal, Skepta, Stormzy, Wiley și alții.
7. Last Night A DJ Saved My Life: The History of the Disk Jockey
Cartea DJ-ului și scriitorului britanic Bill Brewster (scrisă împreună cu Frank Broughton) a apărut în 2000. Reprezintă o încercare (de succes) de a contura mai concret rolul DJ-ului în zilele noastre. De-a lungul acestui proces de deconstrucție și demitizare a statutului DJ-ului, cei doi jurnaliști urmăresc mai multe genuri și subgenuri muzicale pe care industria muzicii dance electronice le-a dat posterității. Cartea a apărut la pachet cu o compilație formată din 15 piese, la care au contribuit artiști precum DJ Premier, Frank Wilson, Visage, Jungle Wonz, Tanya Winley și alții.
8. Lost and Sound: Berlin, Techno and the Easyjet Set
Autorul Tobias Rapp analizează scena rave și de club din Berlin începând cu anii 2000. Cartea lui Lost and Sound urmărește condițiile economice și cele sociale care au dus la creșterea și eventuala explozie a acestei culturi a muzicii techno în Berlin, evidențiind și o parte din jucătorii importanți care au stat la baza acestei creșteri: case de discuri, cluburi și organizatori de evenimente.
9. Rave On: Global Adventures in Electronic Dance Music
Muzica dance electronică a fost considerată frontiera utopică a culturii populare. Dar, la trei decenii după nașterea curentului acid house, ea a trecut de la subcultură la cultură globală. Cartea Rave On reflectă asupra puterii actuale de inspirație a acestei culturi. De la palatele de agrement din Ibiza și Las Vegas, la noi frontiere precum Shanghai și Dubai, rave-ul s-a transformat de-a lungul timpului, de la o cultură underground la o afacere de milioane de dolari. În cartea sa Rave On, Matthew Collin călătorește prin jurul lumii pentru a descoperi și a afla mai multe despre diferite scene muzicale, precum și pentru a vorbi cu diferiți actori cheie și a afla cum a ajuns cultura de club o mișcare globală.
10. Superstar DJs Here We Go!: The Rise and Fall of the Superstar DJ
Cariera unui DJ este adesea imprevizibilă și poate lua întorsături neașteptate, într-un timp relativ scurt. Fostul editor Mixmag, Dom Phillips, urmărește statutul DJ-ului de astăzi, care a înlocuit superstarul rock, și cât de ușor poate fi să cazi în anonimat dintr-un punct de DJ superstar.
11. Techno Rebels: The Renegades of Electronic Funk
Prima cronică americană de autoritate a celei mai inovatoare tendințe din muzica dance contemporană, această carte este necesară tuturor celor interesați de poveștile eroilor din muzica electronică de astăzi. Cu un accent deosebit pus pe dezvoltarea techno-ului din Detroit, Rebelii Techno ai lui Dan Sicko sunt prezentați sub forma unor anecdote, interviuri și povești care conturează unul din cele mai importante curente muzicale din toate timpurile. Ce anume definește sound-ul techno? Cum a pornit? Ce anume l-a influențat? Toate acestea, plus multe alte subiecte conexe sunt discutate și analizate în Techno Rebels: The Renegades of Electronic Funk.
12. The Hacienda: How Not to Run a Club
Dacă te gândești să-ți deschizi un club de noapte, această carte ar fi un instrument educațional bun cu care să începi. Și chiar dacă nu te interesează să intri în domeniu, cartea rămâne o lectură cel puțin interesantă. Spune povești amuzante despre mișcarea acid house și despre toate lucrurile ciudate care se întâmplau pe scena locală din Manchester în anii ’70 și ’80. Cartea este scrisă de Peter Hook de la Joy Division și New Order. Tot pe același subiect, cartea lui Dave Haslam (scriitor și fost DJ în clubul Hacienda), Adventures on the Wheels of Steel: The Rise of the Superstar DJs este de asemenea o lectură (aproape) obligatorie.
Atunci când nu este ocupat cu produs și interpretat muzică electronică, DJ-ul și producătorul american Moby scrie (și) cărți. Cea mai recentă carte de-a sa, intitulată ‘Then It Fell Apart’, continuă autobiografia precedentă intitulată Porcelain și lansată în 2016. Noua carte este descrisă de către scriitorul și comedianul american Stephen Colbert drept „o călătorie prin lumea întunecată a celebrității și a demonilor care ies la iveală”. Moby include povestiri amuzante despre personalități politice precum Trump, Putin și „alți degenerați”.
14. The Secrets of Dance Music Production
Publicația online Attack Magazine a lansat recent cartea The Secrets of Dance Music Production, un ghid esențial pentru producătorii amatori de muzică electronică, dar și pentru profesioniștii care vor să-și îmbunătățească sound-ul și modul de lucru. Cartea include ponturi din partea unor jucători cheie din industrie, precum Huxley, Redlight, Breach, Tricky, Justice, Sigur Rós, Todd Edwards, Kenny Gonzalez și alții.
15. Turn the Beat Around: The Secret History of Disco
Curentul disco a fost una din cele mai vii mișcări emergente ale secolului XX. Muzica disco s-a născut din scena gay și a devenit în scurt timp una din cele mai îndrăgite mișcări la nivel internațional. Autorul cărții Turn the Beat Around, Peter Shapiro, urmărește geneza culturii disco, începând cu anii ’70 și până în zilele noastre.
BONUS:
Acest demers de a documenta istoria clubbing-ului și a muzicii dance electronice a fost aplicat cu succes și în România, prin Enciclopedia Muzicii Electronice Românești, scrisă de Septimiu Moldovan și publicată în 2015 cu sprijinul AFCN. Cartea cuprinde 160 de biografii şi documentează jumătate de secol de muzică electronică românească.
*credite foto: Todd Sines, The Underground Is Massive; via TEB