Artiști și trupe ce poartă măști și care te lasă mască
Industria muzicală este nemiloasă. Nu ține cont de norme morale, substanță sau originalitate.
Cel mai adesea, funcționează după niște parametri similari procesului de vânzare a unor tipuri de detergenți, pate de ficat sau saltele relaxa.
Ca orice industrie, și cea muzicală are un caracter perisabil și este guvernată de un val și un proces infinit de mercantilizare. Iar pentru jucătorii din industrie – artiștii – propria lor imagine și modul în care se promovează este astăzi cel puțin la fel de importantă ca însuși produsul pe care respectivul artist intenționează să îl lase posterității.
Există nenumărate cazuri de artiști a căror muzică este extrem de bine produsă și are multă substanță, dar imaginea pe care ei o propagă în industrie nu este neapărat clickbait, motiv pentru care artistul rămâne adesea într-un con de umbră.
Există nenumărate motive pentru care un artist decide să poarte o mască în timpul unui show, sau să-și construiască întreaga imagine în jurul măștilor. De altfel, despre muzicienii mascați și trupele a căror imagine a fost creată cu ajutorul măștilor se poate scrie o carte separată. Fie că este un zâmbet câștigător, o alegere distinctă de machiaj sau o coafură care acoperă ochii, chipul artistului îi permite să comunice cine este și cum vrea să arate în fața publicului.
Muzica dance electronică a avut dintotdeauna un oarecare fetiș pentru măști. Purtarea măștilor este o modalitate prin care DJ-ii și artiștii au adoptat de mult stilul anonimatului în istoria muzicii de dans, în ideea că în cadrul unui show ar trebui să primeze muzica, nu cine ești, cum arăți sau ce ai servit la micul dejun. După 2010, masca nu a mai reprezentat anonimitate, ci mai degrabă un statement artistic.
Și, trebuie să recunoști, câteva dintre aceste măști sunt peste măștile multor super eroi cu care ai crescut. Rămâne însă de văzut dacă chiar te lasă mască.
Până atunci, iată despre cine este vorba, fără a ne raporta strict doar la muzica electronică.
Ak’chamel, The Giver Of Illness
Ak’chamel, The Giver Of Illness este un grup misterios din Texas, activ din 2013, cu aproape zece albume lansate la activ.
Anna Homler
Anna Homler este o artistă vizuală și de arte performative, precum și o muziciană care în 1982 a creat proiectul Breadwoman, un personaj mistic ce are fața acoperită cu pâine. Proiectul ei a fost relansat în 2016 la casa de discuri RVNG Intl.
Bicikl
Originară din Serbia și Macedonia, trupa Bicikl este un soi de răspuns al estului la celebra trupă britanică The Resident (pe care o vei descoperi în cele ce urmează). Componența trupei Bicikl variază de la 4 la 6 sau chiar 7 membri, iar direcția muzicală alternează jazz-ul psychedelic cu muzica electronică experimentală, psych rock, free jazz, post-punk și alți hibrizi muzicali neidentificați.
Boris Brejcha
„Hich-Tech Minimal” din Germania.
Daft Punk
Probabil unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni mascați sunt Guy-Manuel de Homem-Christo și Thomas Bangalter, care se ascund în spatele capului de robot și a mănușilor în timp ce își interpretează muzica electronică pe scenă. Daft Punk s-a bucurat de un succes fulminant încă din anii ’90. Deși numele lor sunt cunoscute, cei doi muzicieni dau interviuri foarte rar și poartă măști în show-urile live. Cu zeci de premii la activ, Daft Punk au reinventat muzica electronică și au dus-o în mainstream, fără să o compromită (prea mult). Iar coloana sonoră pentru filmul Tron: Legacy este probabil apogeul duo-ului. Nu e prea ciudat pentru doi tipi pe care nu i-ai fi recunoscut într-o mulțime.
Deadmau 5
DJ-ul și producătorul canadian Joel Thomas Zimmerman și-a câștigat faima internațională tocmai prin imaginea cu care s-a promovat de la început. Atât în videoclipuri, cât și show-urile live, regăsim un personaj misterios care poartă ca mască un cap de șoarece. Despre muzică, nimic de zis.
Death in June
Death in June este proiectul de neo-folk al englezului Douglas Pearce și o serie de alți colaboratori cu care artistul a lucrat de-a lungul timpului.
Dengue Dengue Dengue
Dengue Dengue Dengue sunt un duo din Peru care combină într-un mod armonios global bass, cumbia digital și tropical bass.
DJ Stingray
Artistul american Sherard Ingram lansează muzică electronică sub numele DJ Stingray din 2007. Pe lângă producțiile proprii, Stingray a fost implicat în proiectul Urban Tribe (alături de Carl Craig, Anthony Shakir și Kenny Dixon Jr. aka Moodymann). Totodată, Sherard a colaborat strâns cu legendarul proiect afrofuturist Drexciya (al lui James Stinson și Gerald Donald). Pe 19 ianuarie, Stingray revine în București în clubul Guesthouse, în cadrul unui nou eveniment Kran.
Gorillaz
Gorillaz s-a născut în 1998 ca un proiect muzical virtual de-al producătorilor Damon Albarn și Jamie Hewlett (responsabil și de Tank Girl). Trupa este alcătuită în principal din patru membri animați: 2-D (vocal, tastatură, melodică), Murdoc Niccals (chitară bas), Noodle (chitări, ocazional clape și vocal) și Russel Hobbs (tobe și percuție). Universul lor fictiv este explorat prin videoclipuri muzicale, interviuri și alte desene animate scurte. În realitate, Albarn este singurul contribuitor muzical permanent și adesea colaborează cu alți muzicieni.
Headless Horseman
„Călărețul fără cap” face muzică electronică de peste 20 de ani. Pe numele său adevărat William J. Youngman, Headless Horseman a debutat în 2013 la propria sa casă de discuri ce poartă același nume.
Las Poftas
Trupa Las Poftas uimește și surprinde nu doar prin capacitatea ei de a elimina granițele între post punk și muzica experimentală, ci și prin imaginea prin care s-a impus. Cu revolta specifică soundului punk, materializată prin vocea solistei, și riff-urile stridente legate din spatele măștilor improvizate cu care se prezintă membrii trupei la fiecare apariție în public, Las Poftas este o apariție surprinzătoare în peisajul alternativ românesc. Citește interviul nostru cu Las Poftas aici.
Magic Sword
Magic Sword este un trio american de muzică electronică originar din statul Idaho. Sub măștile misterioase se ascund trei personaje la fel de misterioase: The Keeper este cel roșu, cântă la clape și se ocupă și de partea audio-vizuală a proiectului. The Seer este albastru și cântă la chitară, iar The Weaver este galben și se ocupă de percuție/tobe.
Marshmello
Pe numele adevărat Christopher Comstock, proiectul Marshmello a debutat în 2015 și a acaparat în scurt timp scena dubstep / trap internațională. Cu două albume și câteva EP-uri notabile, Marshmello este astăzi un artist internațional destul de cunoscut, prezent în line up-urile multor festivaluri din întreaga lume.
MF Doom
Daniel Dumile, cunoscut publicului sub numele de scenă MF Doom (stilizat ca MF DOOM), este un artist născut în Marea Britanie și stabilit în Statele Unite, Long Island, New York. Dumile și-a construit un personaj de scenă mai „periculos”. De-a lungul timpului a apărut în mai multe proiecte colaborative precum Madvillain (cu Madlib), Danger Doom (cu Danger Mouse), Doomstarks (cu Ghostface Killah), JJ Doom (cu Jneiro Jarel), NehruvianDoom (cu Bishop Nehru) și Czarface Meets Metal Face (cu Czarface).
Ninos Du Brazil
Ninos Du Brasil este un proiect a cărui origine și fundaluri au rămas învăluite în mister. Dedicat unui amestec îndrăzneț de batucada și electronic, aparițiile lor sporadice au devenit din ce în ce mai apreciate. Setul condensat, dar intens, de la Ninos Du Brazil, este un amestec fervent de tehnologie veche, spirit, festivitățile de paradă de carnaval, la pachet cu intensitatea show-urilor hardcore.
Pharoah Chromium
Pharoah Chromium este un proiect al muzicianului germano-palestinian Ghazi Barakat. Titlul proiectului vine de la o melodie lansată de către grupul Chrome. A lansat albume la labeluri precum Grautag, Deep Distance și Labelle69 și a colaborat cu Günter Schickert, Vincent Epplay și Osman Arabi, printre alții.
Redshape
De mai bine de un deceniu, Redshape, pe numele său adevărat Sebastian Kramer, reprezintă unul dintre acele puncte de ancorare din muzica techno de azi. Este interesat de orice gen muzical și are o afinitate deosebită pentru sunetele timpurii ale orașelor Detroit și Chicago. Scopul său principal este de a crea conținut durabil, o legătură perfectă între trecut și prezent. Noul său album, A Sole Game, a fost lansat la finalul lunii octombrie 2018 la Monkeytown Records.
Rochițe
Rochițe este un proiect audio / video și un alter ego emoțional de-al artistului român Sillyconductor. Proiectul a fost activ în urmă cu aproximativ 6 ani și a fost gândit ca o juxtapunere ciudată de field recordings, muzică clasică, structuri pop, bătăi poliritmice, beatboxing, versuri absurde și metafore folclorice tradiționale românești. Rochițe a fost prezent în programul mai multor festivaluri de muzică electronică din Europa. Ascunderea identității sale în spatele unei măști albe creată de Ioana Nemeș și acoperită de forme și culori abstracte proiectate de Dreamrec au făcut din Rochițe un proiect a/v unic în România.
SBTRKT
SBTRKT este proiectul muzical al lui Aaron Jerome Foulds. De-a lungul timpului, SBTRKT a remixat piese de la artiști precum MIA, Radiohead, Modeselektor, Basement Jaxx, Mark Ronson și Underworld, și a lansat o serie de single-uri, EP-uri și albume notabile, mai ales pentru scena dubstep / garage / downtempo / experimental. Jerome folosește titlul proiectului SBTRKT în detrimentul propriului său nume pentru a susține conceptul de anonimat. „Aș prefera să nu vorbesc despre mine ca o persoană și să las muzica să vorbească de la sine. Numele SBTRKT mă desparte de întregul proces. Să vorbesc cu DJ-ii pentru a-i convinge să pună o piesă de-a mea nu e ceva ce vreau să fac; mai degrabă aș vrea să le dau o înregistrare ca persoană anonimă și să văd dacă le place sau nu,” spune Aaron Jerome. SBTRKT prezintă interpretări moderne ale măștilor ceremoniale ale societății native, proiectate de designerul anonim A Hidden Place.
Shit & Shine
Shit & Shite este proiectul electronic al producătorului texan Craig Clouse, singurul membru constant, plus o serie de muzicieni colaboratori.
Squarepusher
Squarepusher este unul din pseudonimele adoptate de artistul britanic Tom Jenkinson. Compozițiile sale variază foarte mult și sunt influențate de tambur și bas, acid house, jazz și muzica electroacustică. Prezent pe scena muzicii electronice din 1994, Squarepusher are la activ zeci de albume, EP-uri și remixuri. Este unul din artiștii de bază de la Warp Records / Rephlex și totodată fratele lui Ceephax Acid Crew (Andrew Jenkinson).
Slow Magic
Slow Magic a debutat în 2012 și are trei albume și o serie de EP-uri notabile la activ, la labelurile Interscope Records, Downtown și Lebens Strasse Records.
SNTS
https://www.youtube.com/watch?v=Q7cBXfkAY1s
Cu două albume și zeci de EP-uri la activ, SNTS este unul din cei mai proeminenți artiști din zona industrial techno, EBM și wave. Lansată până acum la propriul label (intitulat tot SNTS), precum și la Sacred Court, Horizontal Ground, Edit Select Records și altele, muzica sa este foarte tensionată, plină de energie și zgomot.
SPP
SPP (Sex Pula Pistol) este un proiect local născut în 2018 care îmbină într-un mod armonios și fără inhibiții tot felul de influențe muzicale, de la noise, la electro, punk, dirty blues, trap și kitsch-funk.
Sun City Girls
Sun City Girls au fost o trupă experimentală americană, formată în 1979 în Phoenix, Arizona. Grupul a fost compus din Alan Bishop (bass, voce), fratele său Richard Bishop (chitară, clape, voce) și Charles Gocher (tobe, voce). În 2007, percuționistul Gocher a murit după o lungă luptă cu cancerul, punând totodată punct și grupului. În cei 26 de ani de existență, Sun City Girls au produs 50 de albume, 23 de casete, 6 videoclipuri și multe alte înregistrări.
The Residents
The Residents sunt un colectiv artistic american, cunoscut mai ales pentru muzica și multimedia de avangardă. De la prima lor lansare oficiala, Meet the Residents (1974), grupul a lansat peste 60 de albume, numeroase videoclipuri si scurtmetraje, trei CD-uri și zece DVD-uri. Au avut mai multe turnee importante în lume și au înregistrat mai multe filme. Totodată ei au fondat casa de discuri Ralph Records, label concentrat pe muzica de avangardă. De-a lungul existenței grupului, membrii individuali au operat sub anonimitate, preferând în schimb să se concentreze asupra producției artistice. Asta a atras o mulțime de speculații și zvonuri din exterior. În public, grupul apare tăcut și costumat, adesea purtând măști ce evocă un glob ocular uriaș, pălării și cozii – un costum de lungă durată, recunoscut acum ca semnografie.
Underground Resistance
Underground Resistance, sau simplu UR, este un colectiv de producători din Detroit. UR este unul din cele mai relevante proiecte muzicale atunci când ne referim la Detroit techno modern, cu un puternic caracter politic și o strategie de business strict anti-mainstream.