S-a deschis expoziția de artă contemporană Studio Berlin din Berghain
Nu, tot nu ai voie să faci poze în Berghain.
Acum ceva timp te anunțam că vestitul club berlinez Berghain va găzdui toamna aceasta o expoziție de artă contemporană.
Vernisajul a avut loc pe 9 septembrie, după aproximativ jumătate de an de la închiderea clubului din cauza pandemiei. Noua expoziție de artă contemporană a fost realizată în colaborare cu colecția Boros și este intitulată „Studio Berlin”. Expoziția oferă o perspectivă proaspătă asupra unicității capitalei Germaniei.
„Studio Berlin” este o invitație de a revedea istoria clubului prin ochi proaspeți și a pune laolaltă perspectivele a peste 115 artiști din Berlin. Fiecare lucrare a fost selectată manual de Karen Boros și curatorul Juliet Kothe înainte de lansarea de săptămâna trecută, pe 9 septembrie.
Multe dintre lucrările de artă au fost realizate în perioada carantinei impusă de lege în luna martie 2020. Expoziția își propune să creeze un dialog între reflecțiile asupra tradițiilor noastre din trecut în raport cu noul nostru „normal”.
În timp ce vizitatorii se apropie de clubul de la granița dintre cartierele Kreuzberg și Friedrichshain, sunt întâmpinați de un banner mare al artistului thailandez Rirkrit Tiravanija atârnat pe fațada clădirii, pe care scrie „Morgen ist die Frage” („Mâine este întrebarea”). Expoziția Studio Berlin nu își propune să fie un manifest pentru un viitor post-Covid, ci mai degrabă surprinde o poveste de dragoste care s-a născut în Berlin imediat după căderea Zidului Berlinului, când artiști și DJi au început să anime un oraș în praful emancipării culturale, care încă nu intrase în atenția investitorilor imobiliari.
Politica privind interdicția de a face poze în club rămâne în vigoare și pe totă durata expoziției. „Vei pleca din această galerie cu multe amintiri și idei, nu cu poze pentru social media”, spune Boros pentru The Guardian.
Printre noile lucrări alese pentru „Studio Berlin” se numără fotografiile pe scară largă ale lui Wolfgang Tillman instalate deasupra pupitrului de DJ din Panorama Bar și sculpturile de zahăr ale lui Joseph Marr de lângă ringul de dans. În altă parte, noile lucrări explorează întregul potențial al spațiului: în spațiul de trecere dintre Berghain și Lab.Oratory, Julian Charrière prezintă o proiecție pe scară largă a unei fântâni de apă strălucitoare roșie cu flăcări, alături de sculptura suspendată a Monicăi Bonvicini realizată din hamuri de la muncitori în construcții. Între ele se află o sculptură de la Ólafur Elíasson se află între ele, cu o serie de oglinzi mari. Astfel, expoziția de artă „încalcă” una dintre regulile de aur ale clubului Berghain: lipsa cu desăvârșire a oglinzilor, în concordanță cu etosul unui loc care vrea ca oamenii să asculte și să simtă, mai degrabă decât să fie văzuți. Cu toate acestea, artistul danez-islandez Olafur Eliasson a instalat trei oglinzi în formă ovală care înmulțesc colțurile întunecate ale spațiului industrial.
Între artiștii care au lucrări expuse în cadrul Studio Berlin se numără Yero Adugna Eticha, Nevin Aladağ, Ketuta Alexi-Meskhishvili, Tamina Amadyar, Katja Aufleger, Khaled Barakeh, Sam Barker, Yael Bartana, Jagoda Bednarsky, Dirk Bell, Julius von Bismarck, Kévin Blinderman, John Bock, Monica Bonvicini, Leda Bourgogne, Armin Boehm, Marc Brandenburg, Zuzanna Czebatul, Mariechen Danz, Jesse Darling, Tacita Dean, Simon Denny, Thea Djordjadze, Aleksandra Domanović, Eliza Douglas, Hannah Sophie Dunkelberg, Sam Durant, Olafur Eliasson, Elmgreen & Dragset, Heiner Franzen, Petrit Halilaj & Alvaro Urbano, Sven Marquardt, He Xiangyu și mulți alții.
Published September 14, 2020. Photos by .