Sofia Zadar revine cu un nou EP
Lyra e o meditație ecofeministă în cinci piese.
Muziciana dream-pop Sofia Zadar (despre care am scris și aici) a lansat recent un nou ep, „Lyra”, o meditație ecofeministă în cinci piese.
Materialul a fost scris de Sofia Zadar și produs împreună cu Andrei Bobiș la studio-ul Cirkular din Cluj în luna ianuarie a acestui an. Coperta albumului a fost realizată de Alex Horghidan.
Din punct de vedere estetic, Lyra îmbină elemente de synth-pop și dream-pop cu reminiscențe din new wave-ul anilor ’80. În funcție de piesă, se alternează ca elemente melodice principale straturi cromatice de chitară electrică sau straturi atmosferice de synth-uri și pads. Acestea sunt mereu difuzate de chorus și reverb, compunând astfel atmosfera dream-pop. Din punct de vedere al percuției, Intro și Outro propun o abordare experimentală, folosind straturi audio improvizate în studio ca elemente percusive, pe când celelalte trei piese revin la sunetul plin și ornamental caracteristic în synthwave.
Tematic vorbind, albumul este o meditație eco-feministă asupra ideii de împreună într-un prezent distopic. Cum ne putem extinde înțelegerea și modul de a relaționa pentru a cuprinde diferite specii, diferite entități vii – indiferent de felul în care ne raportăm social la ele? Cum arată viitorul atunci când prezentul pare pre-apocaliptic? Lyra propune o reconectare cu ritmurile noastre organice, cu un fel de a simți care poate fi deopotrivă celular și universal, în care grija și solidaritatea sunt necondiționate.
Lyra este construit ca un album conceptual, în care un intro și un outro îmbrățișează celelalte trei piese, fiecare compoziție fiind o reflecție a ideii de comunitate transpusă în diferite spații lirice. Intro (The Many Faces) vorbește despre emergență, despre cum ceea ce percepem ca fiind o schimbare este de fapt rezultatul unor procese mai puțin vizibile, deja începute cu mult timp în urmă. În universul piesei, fiecare entitate sau lume are deja o pluralitate a ei și, mai degrabă decât să se schimbe, descoperă sau aduce la suprafață în mod fluid o fațetă a respectivei multitudini. În continuare, Children of Compost duce ascultătorul într-un spațiu ficțional al relațiilor între specii, un univers postuman al întoarcerii la natură, la vrăji, la comunități intuitive de întrajutorare. Coming of Agency continuă această idee într-un alt plan, acela al comunității queer și al relațiilor de familie aleasă care susțin autonomia și bunăstarea membrilor lor în mod necondiționat. Mai apoi, Queen of Cups aprofundează această temă la nivelul eului emoțional, acela al grijii față de sine și în relațiile intime. În încheiere, Outro (The Organism) revine la ideea că tot ce a fost explorat până acum e parte din același organism și explorează posibilitățile noastre de devenire într-o lume care renunță la judecată și putere pentru a cultiva grija față de toate speciile și entitățile vii.
Numele Lyra vine de la cel al constelației, dar și al arhetipului mitologic Lyra, personificarea muzicii ca forță ce traversează infernul și transcede lumi (după legenda lirei lui Orfeu).
„Conceptul albumului e spațiul fluid între nivelul celular și cel comunitar, felul în care fiecare entitate este o lume în sine, dar și o parte vitală dintr-un corp mai mare. Așa că am căutat un titlu care să exprime ideea asta de transcendență, iar Lyra fiind și un nume de persoană, și de constelație, pornind și legendar de la un obiect care apoi a devenit un arhetip, mi s-a părut că reflectă fix versatilitatea pe care am încercat să o exprim în piesele adunate pe EP”, spune Sofia Zadar.
Ascultă EP-ul mai jos, sau direct pe Spotify, Apple Music sau iTunes.
By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more
Muziciana activează pe scena bucureșteană de indie din 2018, timp în care a avut numeroase concerte în locuri precum Club Control, Expirat Halele Carol, Pride Park București, Fabrica etc. În 2020 a lansat primul său EP, Sunday Blue, urmat de prezentul EP în 2021. Muzica sa explorează spațiile de legătură dintre emoțional și social dintr-o perspectivă queer și feministă, iar estetic se situează în zona de dreampop, cu influențe new wave și indie rock.
Published August 23, 2021.
Hai cu noi!