Cum se traduce poluarea aerului în muzică
Proiectul „Sounding Out Pollution” e realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham.
Oamenii de știință au făcut muzică pe baza datelor despre poluarea aerului din diferite locații din mediul urban și rural, în diferite momente ale zilei, în cadrul unui proiect intitulat „Sounding Out Pollution”.
Aceste date au fost apoi folosite pentru a produce lucrări sonore, utilizând o varietate de instrumente și stiluri diferite și invitând ascultătorii să „audă” diferențele de poluare a aerului.
Proiectul este alcătuit din trei lucrări. Prima se bazează pe statisticile de poluare din toată Marea Britanie, contrastând zonele rurale și urbane, care au fost apoi transformate în muzică, folosind o gamă largă de instrumente și genuri.
A doua lucrare arată modul în care poluarea aerului din West Midlands fluctuează în funcție de oră, iar a treia arată modul în care calitatea aerului pe care îl respirăm variază dramatic pe măsură ce călătorim, de exemplu, de la periferia rurală a Birminghamului până în centrul orașului.
Vorbind despre unicitatea proiectului, dr. Catherine Muller, manager de proiect pentru WM-Air, a declarat: „Suntem cu toții conștienți de faptul că poluarea aerului este dăunătoare și că ne afectează pe toți – dar pentru că este invizibilă, este greu să menținem această conștientizare. Sounding Out Pollution le oferă oamenilor o perspectivă nouă asupra poluării – și poate un stimulent să meargă ocazional cu transportul public, mai degrabă decât să se urce într-o mașină.”
Artistul sonor Robert Jarvis a lucrat la acest proiect – de la începutul anilor 1990, Jarvis a lucrat ca compozitor, interpret și chitarist, câștigând două premii British Composer. Nu este prima dată când Jarvis folosește muzica pentru a atrage atenția asupra cauzelor cruciale. Instalația sa SONORA V19 este o interpretare sonică a numărului de cazuri active de COVID-19 raportate zilnic în 19 țări. Jarvis spune că „sunetul este adesea un mod izbitor de a exprima date care sunt prezentate în mod normal printr-unul din celelalte simțuri. Poate că după ani întregi în care au ascultat muzică, oamenii sunt acum destul de pricepuți la descifrarea informațiilor sonore. Drept urmare, prin utilizarea audio în acest fel ne putem forma rapid noi înțelegeri. Speranța mea este că Sounding Out Pollution oferă o modalitate utilă de a învăța despre modul în care mediul nostru imediat este schimbat de alegerile pe care le facem.”
Prof. William Bloss a adăugat la aceasta și a spus: „Auzind cum variază nivelurile de poluare a aerului ne poate ajuta să înțelegem cum se schimbă aerul pe care îl respirăm în funcție de locație și de un moment al zilei. De exemplu, unii poluanți ai aerului sunt strâns legați de traficul rutier – alții mai puțin. Sounding Out Pollution îi ajută pe oameni să înțeleagă aceste diferențe și, astfel, să ia decizii care le pot afecta expunerea la poluarea aerului.”
Proiectul face parte din expoziția universității The Air We Breathe. Mai multe detalii poți găsi pe website-ul Universității din Birmingham.
Pentru cei care nu pot vizita expoziția fizică, au fost incluse prezentările în video-ul de mai jos. Compozițiile de sunet pe care le vei auzi urmăresc să comunice date despre calitatea aerului din locații urbane și rurale și, la diferite ore ale zilei, să comunice diferențele de calitate a aerului din Birmingham și Regatul Unit. Această experiență audibilă, viscerală îi invită pe ascultători să „audă” poluarea aerului.
*foto: Maxim Tolchinskiy / Unsplash
This element will show content from various video platforms.
If you load this Content, you accept cookies from external Media.
Published April 15, 2022.
Urmărește-ne pe social media.