Make Music Not War – cursuri și ateliere de producție muzicală în Cluj-Napoca
În martie 2019 s-a înființat în Cluj-Napoca școala alternativă de producție muzicală Make Music Not War, recunoscută rapid de comunitatea artistică locală ca un mic fenomen în creștere, cu un impact cultural aparte.
La MMNW se organizează cursuri structurate pentru începători sau avansați, pornind de la bazele sunetului și ale producției în Ableton Live, până la studii avansate de compoziție muzicală în film și teatru, sinteză de sunet, mixaj și mastering, atât în teorie cât și practic.
Ocazional, dar constant, au loc ateliere deschise pentru oricine e curios să participe la întâlniri și discuții libere despre experiență în mediul muzical, cu invitați din diverse zone ale industriei muzicale românești și internaționale.
Amintim din cursul anului de studiu 2019-2020 câteva astfel de întâlniri tematice: „Sampling în Ableton” cu Mihai Câmpineanu (co-fondator Șuie Paparude), evenimentul caritabil cu și pentru Rodion GA – pionier muzical al României, “Miraculosul EQ” cu Mircea Kiraly, phd la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, muzician și producător experimentalist.
Din afara țării, amintim „Track from scratch in Ableton live” cu Iamyank, producător audio și profesor la IMPRO school Budapesta, care a revenit recent cu o prezentare pre-launch Ableton 11.
Cel mai recent atelier, masterclassul „Muzica înseamnă acasă” (susținut de cântăreața Mădălina Pavăl și violonista Raluca Stratulat) a fost emoționant prin experiența de scenă împărtășită de cele două artiste și s-a încheiat cu un memorabil jam-session la care au participat toți cei prezenți la Căminul Subcultural, locația care găzduiește în prezent activitatea MMNW.
În vara acestui an, MMNW a sărbătorit un an de existență. Au cântat live, în premieră, inclusiv o parte din foștii elevi ai școlii, care și-au dezvoltat proiecte muzicale proprii. Alături de ei, au susținut câte un recital scurt As We Exhale, Heion și Men-D.
În perioada de lockdown, cursurile s-au mutat online, atât cele de nivel avansat cât și cele pentru începători, ca soluție temporară pentru a nu întrerupe ritmul seriilor de cursanți înscriși. Toată lumea așteaptă însă cu sufletul la gură revenirea pe băncile școlii, la propriu, unde se manifestă cu adevărat alchimia procesului de învățare a producției muzicale. Totuși, în lumina noilor condiții sociale, școala își propune să dezvolte pe viitor inclusiv o arhivă media de cursuri tip masterclass, un proiect în care vor fi implicați mai mulți oameni din industrie.
Pe lângă Ableton live, participanții la cursuri se familiarizează și cu alte softuri audio importante (precum Logic Pro sau Cubase) și primesc pentru folosință echipamente hardware și resurse virtuale valoroase, de la colecții de sample-uri, până la licențe de plug-in-uri și software, în mare parte furnizate de partenerii MMNW din domeniu sau de invitații la workshopuri.
În spatele școlii MMNW se află Dodo, DJ și organizator de evenimente, susținător activ al scenei de muzică electronică din Cluj-Napoca. Viziunea cu care a pornit Make Music Not War reprezintă un pionierat cultural nu doar pentru scena clujeană, ci și la nivel național, în special prin oamenii pe care-i mobilizează, atât în spatele catedrei, cât și în rândurile celor care găsesc aici posibilitatea să se reinventeze prin muzică.
Chiar dacă nu e primul proiect de acest gen de la noi, putem spune că acoperă o necesitate serioasă, într-un domeniu de activitate creativă destul de slab reprezentat în România. În contextul global actual, sunetul și muzica ocupă un rol elementar în procesul de producție media, fie că vorbim de sound design pentru gaming, film, teatru sau instalații multimedia, de voiceover pentru reclame și prezentări de produse web, sau de vlogging, podcast sau influencer marketing, mai ales în era internetului când DIY devine cheia succesului artistic și profesional, iar creatorii de conținut virtual tind să învețe cum să controleze mai multe medii deodată. În acest sens, MMNW pregătește un modul de studiu axat pe producția și procesarea de sunet în New Media și Marketing online, unde a început să nu mai conteze doar calitatea vizuală, ci și cea sonoră, adaptată la terminalele tehnologice actuale.
„Un loc extraordinar, cu oameni suficient de curajoși să facă o școală de muzică și nu doar de muzică, ci o școală de muzică electronică la timpul prezent. Nu e dificil, e foarte dificil. Îi încurajez pe cei care fac muzică din plăcere sau care combină această plăcere cu mediul profesional, să participe la cursurile MMNW, pentru că vor avea multe de câștigat”, spune Mihai Câmpineanu de la Șuie Paparude.
*text de Florin Șerban
Published December 08, 2020.