Interviu: Obie Platon, artistul care a plantat o pădure printr-un mural
Obie Platon este cunoscut în lumea street art și sub pseudonimul Allan Dalla. Este membru fondator al Asociației URBANART, organizație concentrată pe regenerarea zonelor urbane subdezvoltate prin artă.
Obie este probabil unul dintre cei mai neobosiți artiști vizuali și stradali din România, Europa și China. Printre expoziţiile, instalațiile şi proiectele sale murale se află Platonic Forms, Duality, Edition 1: Prints, Humanutopia, Mind Wars, Symbiosis, Anniversaire, Quasar, Golden Frame 030202, Episodul 3, 99 Bicycles, Cranium și Cosmonotrips, proiecte realizate în țară, precum și în Ungaria, Germania, insulele Azores și Shanghai.
Pentru că nu e străin de colaborări muzicale, trebuie menționate reușite din portofoliul său: Roger Waters de la Pink Floyd, pentru concertul de la București din turneul său The Wall 2013, dar şi colaborări cu The Sugar Hill Gang, DJ Revolution și casa de discuri pop HaHaHa Production.
Printre inspirațiile sale Obie declară artiști precum Hieronymus Bosch, Giuseppe Arcimboldo, Constantin Brâncuși, dar și teme precum tabuurile sociale, regimurile politice, supravegherea de stat și dependențele digitale. Pasionat de arta cinetică și suprarealism, Obie a creat inițial personajul Allan Dalla, pseudonim sub care a devenit o figură proeminentă pe scena locală de artă stradală, combinând o abordare freestyle, juxtapuneri între situații naive, comerciale și absurde.
Am povestit despre lumea artei, piața chineză, relația lui cu societatea civilă, noua expoziție „Prime Time” – sau, despre cum „orele de vârf încep din ce în ce mai devreme şi se termină din ce în ce mai târziu” și mai ales despre proiectul ZidArt 2019 – o declaraţie-manifest de revitalizare urbană şi transformare într-un muzeu în aer liber a unei zone „gri” din Bacău. Mai exact lucrarea este un mural pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi adresat persoanelor cu dizabilităţi de vedere denumit „Intuiţia” și descris și în limbajul Braille. Este prima lucrare din România care transformă substanţele poluante din aer în nitraţi şi nitriţi inofensivi, ce sunt eliminaţi de apă de ploaie sau de umiditatea din aer, fiind realizată cu o vopsea purificatoare de aer.
În 20 de ani de activitate au fost multe ocazii extraordinare de a aduce arta în viețile diverșilor oameni.
Hai să vorbim despre noua ta expoziție Prime Time. Este amenajată într-un spațiu special și presupun că și lucrările alese vor fi deosebite.
După un an de lucru am plăcerea de a vă invita la expoziția „PRIME TIME”, al cărei vernisaj a avut loc joi, 24 octombrie 2019, pe strada Tudor Arghezi Nr. 19, Sector 1 București, în fostul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Cu siguranta va fi o experienta inedită, vă asigur că nu s-a mai văzut așa ceva în România.
Tu consideri vreo diferență între un artist vizual, precum un pictor sau un artist stradal? Unde te vizualizezi în „piața artei” internaționale?
Pentru mine nu există diferența decât de tehnică. Evident că un mural de mari dimensiuni trebuie tratat altfel decât o pânză; în schimb, în partea ce ține de creație lucrurile rămân identice.
Legat de „piața internațională” pot spune că sunt într-o continuă ascensiune pe aceasta, iar ce ține de street art-ul mondial, mi-am rezervat locul cu 20 de ani în urmă.
Care sunt cele mai interesante experiențe ale tale în China?
Odată ajuns acolo, am început treaba prin a-mi căuta subiecte. A fost destul de dificil să aleg doar unul. China este plină de contraste. Arta din China e împărțită între cea tradițională și multe influențe exterioare.
Expoziția mea Satisfashion s-a născut în spațiul urban, consumerismul fiind foarte strident mai ales în materie de Fashion.
Având în vedere că una dintre lucrări a fost scoasă în plină expoziție din galerie, pentru a evita posibile probleme, am primit din start un răspuns unic. Per total oamenii au fost foarte încântați și fiecare s-a regăsit în temele abordate.
Mulțumesc pe această cale și Ambasadei României și Institutului Cultural Român din Beijing pentru susținere.
Ne poți povesti despre primul mural care absoarbe CO2 din RO, Intuiția, pe care tocmai l-ai realizat în Bacău cu organizațiile Asociația Ingenious Drama și Act for Tomorrow?
Pot spune că a fost proiectul premierelor. Pe lângă faptul că mi-am bătut recordul de înălțime al peretelui, este primul mural al meu destinat și nevăzătorilor. Mulțumesc organizatorilor pentru că au făcut posibil acest proiect și pentru inițiativa de a sprijini oamenii cu deficiențe de vedere.
A fost o experiență nouă și la capitolul materiale, pentru că a fost prima mea ocazie de a picta cu o vopsea ce purifică aerul. Din câte am înțeles am plantat practic o pădure printr-un mural.
Ca artist, ești apropiat de ONG-uri și cauze, fie ele sociale sau de mediu. Cu ce organizații și cauze ai mai colaborat?
Având în vedere că în 2006 am înființat Asociația URBANART, primul ONG de artă urbană din România, am avut ocazia de a colabora cu diferite asociații și comunități mai ales în scopul de a dezvoltă fenomenul artistic din care fac parte.
Legat de proiectele sociale din trecut, nu-mi amintesc dacă erau asociații sociale sau de mediu, dar cu siguranță mi-a făcut plăcere să-i fac pe oameni fericiți. Am în minte proiecte diferite, de la case de copii și până la penitenciare. În 20 de ani de activitate au fost multe ocazii extraordinare de a aduce arta în viețile diverșilor oameni.
Care sunt experiențele tale favorite legate de comenzile de murale pe care le-ai primit prin lume?
Fiecare locație are farmecul ei, dar din toate experiențele mele de până acum, în Shanghai a fost cel mai inedit. De la suprafețele de desen atipice până la publicul consumator de street-art, care are un entuzism ieșit din comun, completat de sutele de poze în cascadă pentru care sunt deja celebri asiaticii.
Ești pasionat și de fotografie?
Pasiunea mea principală este arta vizuală, așa că evident că sunt atent la tot ce expun în mediul și spațiul public. Încerc să surprind spațiul și contextul urban din unghiuri care dau dinamică.
Cât de important este pentru un artist un contact direct cu fanii prin social media?
Ca freelancer este foarte importantă activitatea de pe rețelele de socializare, deoarece este una din platformele de promovare și totodată locul de unde mie îmi apar constant clienți și proiecte.
Ce muzică mai asculți? În China ai fost și la petrecerile faimoase de muzică electronică?
Din câte am apucat eu să observ în Asia, muzica electronică nu e la cea mai mare căutare. Poate nu este în cercurile în care m-am învârtit eu. Am avut însă ocazia de a participa la diferite evenimente organizate în mare parte de europeni, unde publicul era foarte mixt cu oameni de diferite origini.
Pe unde ieși când ești în România?
Legat de ce se întâmplă în țară cu muzica electronică, am susținut de la bun început fenomenul și mă bucur că petrecerile și DJii noștri au reușit să-și creeze un stil propriu pe scena internațională.
Ai primit vreo propunere să lucrezi cu un artist muzical până acum?
Am colaborat cu diverși artiști din lumea muzicii pentru expoziții, performance-uri, proiecte experimentale sau cover-uri de album. Sunt menționați în CV-ul meu, pe website.
Published October 29, 2019. Words by Andrei Bucureci.