Electronic Beats Romania
vlad caia

În studio-ul lui Vlad Caia

Așa cum te anunțam și aici, publicația online XLR8R a alocat în lunile precedente un spațiu amplu scenei românești de muzică electronică.

Printre materialele disponibile în pachetul XLR8R + 25 se numără și un Studio Essentials cu Vlad Caia, în care artistul român oferă o perspectivă detaliată asupra aparaturii sale preferate de făcut muzică și a modului în care o folosește.

„În ultimii ani, am ajuns să apreciez o configurație de studio mai minimalistă”, scrie Vlad Caia. „Mi-am dat seama că lucrez mai bine atunci când am doar ce e esențial, mai degrabă decât o mulțime de scule. Folosirea unui număr mai redus de aparatură la potențialul maxim îți permite un flux de lucru mai fluid. De asemenea, îți permite și o experimentare mai bună, întrucât ești forțat să utilizezi fiecare dispozitiv în moduri care depășesc modul în care ar trebui să fie utilizat și, în mod important, dincolo de butoanele magice ‘presetate’. Metoda asta îți permite să îți dezvolți un sound propriu, individual, extrem de important pentru fiecare artist.”

Vlad Caia scrie că se bazează pe un sistem hibrid, folosind atât instrumente analogice, cât și digitale, plus trei computere care rulează efecte live pentru manipulare. „Aceste computere au un rol central în studioul meu. Gândiți-vă la ele ca la o inimă care bate, în sensul că aici converg toate căile de semnal.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

„Înregistrările mele sunt bazate pe improvizație. Programez lucrurile – tobe, sintetizatoare etc. – și apoi dau clic pe „înregistrare”. Ulterior rămân cu o înregistrare de aproximativ 15 până la 30 de minute, pe care apoi trebuie să o editez. De obicei ajung să fac multe editări și să încerc diferite aranjamente ale fiecărei înregistrări înainte ca aceasta să devină o piesă finală.

Este important pentru mine să aloc timp acestui proces. Voi testa întotdeauna aceste versiuni pe sistemele de club și voi lua notițe mentale. Ținând cont de acestea, verific, re-verific și ajustez lucrurile care sunt evidente sau cele care trebuie schimbate. (…) Dacă stai prea mult timp pe o piesă poți să cazi într-un fel de capcană, în sens auditiv. Îți poate schimba percepția despre cum sună cu adevărat și, de asemenea, piesa să o ia în direcții ciudate din punct de vedere al aranjamentului și al mixing-ului. Cel mai adesea, acestea sunt niște direcții pe care nu le-ai intenționat inițial. Am contracarat acest lucru luându-mi câteva zile libere de la ascultare, doar pentru a-mi lăsa mintea liberă și pentru a avea un nou început. Între timp, voi continua să lucrez în întregime la altceva sau chiar mă voi juca pur și simplu în studio. La întoarcere, am o perspectivă diferită asupra a ceea ce funcționează și a ceea ce am concentrat prea mult.”

Citește articolul integral pe XLR8R.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Membru al proiectului muzical SIT (Sideways Invisibility Theory) și co-fondator al casei de discuri Amphia (alături de Cristi Cons), DJ-ul și producătorul român Vlad Caia a debutat ca producător în 2007, cu un release la Next Dimension Music. A urmat o serie de materiale noi și remixuri apărute la diverse label-uri; piesa Chango a fost licențiată de labelul Cocoon Records al lui Sven Vath. De atunci au urmat zeci de release-uri la labeluri ca All Inn, Horizontal, Dirty Box, Gilesku Records, Fabric Records, Meander, Shahr Farang, Pluie/Noir Recordings și altele.

Influențele muzicale ale lui Vlad Caia transced muzica electronică și se extind spre arii precum jazz, dub și muzica experimentală.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

*foto: Diana Plopeanu via Vlad Caia Facebook page

Published December 10, 2020.