Ghidul festivalurilor din Europa 2020, versiunea buget de student
Chiar dacă suntem, cel puțin calendaristic, în mijlocul iernii (ceea ce ne face să îndesăm câte o sticlă cu apă caldă sub pilotă, în funcție de cartierul în care locuim), poate că ar trebui să ne facem deja planul pentru distracția din vară.
Și ce ar fi mai drăguț decât o vacanță pe relaxare totală, la pachet cu muzica preferată, cu un pic de natură lipsită de PET-uri de bere abandonate de grataragii de weekend, o vacanță completată eventual cu o prăjeală sub soarele îngăduitor și generos al verii.
Vorbim, desigur, despre festivalurile de muzică electronică din lunile de vară, într-o varietate copleșitoare de genuri muzicale, locații și prețuri, cel puțin în Europa.
Cum creditul în 24 de rate fără dobândă este mai degrabă o soluție viabilă pentru o mașină de spălat generație nouă, care să nu sune a party gabber la tine în baie atunci când pornește centrifuga, e mai mult decât evident că singura opțiune rămasă este o vacanță cu bugetul redus la sânge. Pentru că ANAF, coșul zilnic, filme pe Netflix, cont de soundcloud, o cafea single origin, o bere craft și alte cheltuieli absolut necesare pentru a supraviețui în jungla urbană.
Desigur, suntem tentați să aruncăm o privire peste umărul stâng, către gathering-urile de tradiție din Vestul Europei, dar costurile măricele ale unui pass, dublate de berea de 8 euro minimum și o ciorbiță on site de cocoșel galez la vreo 10 ne fac să ne restrângem căutarea la o zonă mai apropiată cultural, mai familiară și mai accesibilă financiar. Balcanii.
Trecem peste eternele Sunwaves, Exit și Sziget, devenite o rutină estivală pentru mulți dintre noi și mutăm cortul și prin alte țări în imediata proximitate.
De ceva ani, Croația a devenit locomotiva festivalurilor de muzică electronică din Estul Europei, cu hoardele de englezi și olandezi împânzind coasta Dalmației cu festivaluri și boat parties. „Invazia” britanică a adus și lucruri bune: promoteri cu experiență au exploatat la maximum potențialul zonei, aducând know how și lineup-uri excelente într-un peisaj care aduce un pic cu Ibiza on a low budget. Lista noastră e completată de Albania, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
Costurile de transport sunt aproximate în cazul unui road trip dus întors cu mașina din București, cu un consum mediu de 8l/100km, ocupată de 4 persoane. Cum cortul rămâne cea mai prietenoasă variantă pentru contul bancar personal, cazarea s-a calculat per loc de campare de persoană la festivalurile care oferă această opțiune.
Lovefest – Vrnjačka Banja, Serbia – 6-8 august 2020
Cu 13 ani în spate, Lovefest își merită eticheta de festival electronic cu tradiție. Ediția 2020 va ocupa micul orășel balnear Vrnjačka Banja, situat într-un parc natural în mijlocul Serbiei. Adică izvoare termale, pădurice și voie bună, plus câteva clădiri medievale intrate în patrimoniul UNESCO. Anul acesta s-au anunțat nu mai puțin de 5 scene, printre care și H2O stage, amplasată în jurul unei piscine olimpice. Lineup-ul de anul trecut i-a inclus pe Richie Hawtin, Seth Troxler, Jamie Jones, Boo Williams, Ben Ufo și Marco Carola.
Drumul ar fi în jur cam 30 euro dus-întors, la care adaugi o brumă pentru taxele de autostradă prin Serbia, iar o cazare decentă într-un apartament la cheie găsești și cu 20 euro pe noapte de persoană. Biletele pleacă de la 30 euro early bird.
Sea Splash Festival, Martinska Beach, Croația – 16-19.07
Fix în centrul Dalmației, înconjurată de două parcuri naturale, Martinska este o bucată de plajă învecinată Šibenik, cel mai vechi orășel croat de pe coasta Adriaticii. Pare cadrul perfect pentru combinația de reggae, dub, drum n bass, ska și dancehall pe care o propune Sea Splash de mai bine de 10 ani. Lee Scratch Perry, Adrian Sherwood, Scientist, Mad Professor și alte legende și-au găsit loc în 2019 pe scenă, așteptăm cu interes lista de artiști din 2020.
Pentru drum calculeaza 70-80 euro, cu tot cu contribuția ta la taxele de autostradă (deloc ieftine în Croația), iar dacă ajungi în timp util te poți bucura de loc gratuit de campare. Să ai grijă să strângi în urma ta pentru a fi scutit de taxa de gunoi. Un full pass te va costa maximum 100 euro, în funcție de cât de rapid ești.
Goulash Disko Festival, Komiza, insula Vis, Croația, 09-13.09
Pe insula Vis, mai exact într-un cătun pescăresc de pe malul mării, se întâmplă Goulash Disko Festival. Ce e special la festivalul în discuție este metoda de finanțare aleasă (organizatorii se bat cu pumnul în piept că Goulash este primul fest din lume finanțat 100% prin crowdfunding) și capacitatea limitată la 1000 de persoane, în ideea unui festival sustenabil și nedăunător liniștii localnicilor. La așa locație și concept, nu putea fi decât un lineup uber eclectic: Auntie Flo, Hugo Kant și BinBag Wisdom.
Pe transport dai cam 100 euro (cost care include și un scurt trip cu ferryboat-ul până pe insulă), locul de campare este 4 euro / noapte de persoană, însă biletul de festival te va ușura de 130 euro. Deh, crowdfunding!
Unum Festival, Rana et Hedhun, Shengjin, Albania – 28.05-01.06
Dacă nu poți sta departe de loop-urile minimale și interminabile ale românilor, pregătește-te de o aventură în Albania, pe plaja Rana et Hedhun din Shengjin. Unum Festival propune în 2020 trei scene, dintre care una ascunsă în pădurea de pini (probabil motivul pentru care se numește Into The Pines Stage) care va rula muzică non stop pe toată durata festivalului. Adaugă Alpii Albanezi pe fundal și pe Raresh, Sonja Moonear, Priku, tINI și Cap în line up și începe deja să se contureze de-o vacanță house & techno în Albania.
Cam 1000 km despart Bucureștiul de Shengjin, deci alocă un buget de aproximativ 30 euro și cam 15-20 euro pe noapte la cazare, hotel de cel puțin 3 stele. Biletul de festival este (încă) 100 euro.
Love International Festival, Tisno, Croația – 15-21.07
Un fost camping pe „buza” Adriaticii, extrem de popular în anii ’70, a fost transformat în spațiul ideal pentru un boutique festival în toată puterea cuvântului. Cu o capacitate maximă de 3000 de persoane, Love Festival înseamnă o săptămână întreagă de deep house, funk, Chicago, downtempo și orice alt subgen electronic îți trece prin cap că se potrivește unei zile de tolăneală și dans pe plajă. Primul val de artiști a fost anunțat și este deja impresionant: Axel Boman, Roman Flugel, Craig Richards, Chaos In The CBD, DJ Tennis, Hunee, Prosumer, Octo Octa. Muzica se oprește pe la miezul nopții, dar petrecerea se mută la unul dintre cele mai tari dance floor-uri în aer liber: celebrul deja Barbarella, plasat la câțiva kilometri de festival.
Alocă 80 euro pentru drum și cam 17 euro / noapte pentru locul de campare în interiorul festivalului. Sau vă înghesuiți într-un Airstream, legendarele trailere americane, dotate cu duș, kitchinetă și A/C, în care încap 4 persoane și costă 130 euro / noapte. Un full pass te ușurează de vreo 170 euro.
Kolorado Festival, Nagykovácsi, Budapesta, Ungaria – 17-20.06.2020
Kolorado Festival este ceea ce putem numi o alternativă la un festival clasic. Localizat dincolo de periferiile Budapestei, printre copacii de pe dealurile Buda, Kolorado este un gathering intim ce promovează diversitatea culturală respirată în calupuri consistente de capitala maghiară, aflată la doar 30 de minute distanță. Cocaine Piss, Ben Ufo, Yves Tumor și Kurt Vile & The Violators au fost parte din lineup-ul Kolorado 2019, iar cel mai probabil rețeta va fi aplicată și anul acesta: fără headliners obscen de populari, ci mai degrabă cu focus pe comunitatea din jurul festivalului.
Drumul te va costa cam 40 euro iar locul într-o iurtă în care se înghesuie opt persoane este 35 euro pentru toate cele 4 nopți. Costul unui full pass este de 60 euro.
Dekmantel Selectors, Tisno, Croația – 27-31.08.2020
Revenim pe coasta Dalmației, în același idilic Tisno pentru 5 zile de socializare, relaxare și nu în ultimul rând muzică fină. Până la urmă vorbim despre celebrul collective olandez Dekmantel, cu ditai festivalul și record label în Amsterdam. Olandezii s-au gândit să evadeze din umezeala tipic batavă pentru o vacanță la mare și nu oricum, ci cu un lineup pe măsura așteptărilor: Motor City Drum Ensemble, Nu Guinea, Palm Trax, Jamie xx, John Talabot, Hunee sau Joy Orbison.
Aceleași costuri ca în cazul Love International, diferența se face la acces, care te va costa pe toată durata festivalului în jur de 180 euro, la care mai adaugi costurile unor boat party-uri.
Meadows In The Mountains, Polkovnik Serafimovo, Bulgaria – 04-07.06.2020
Sărim pârleazul la vecinii din sud și o luăm cătinel cu rucsacul în spate către zona de dealuri, unde stă ascuns de 10 ani festivalul Meadows In The Mountains. Născut din experiențele trăite la festivaluri precum Burning Man sau The Secret Garden, Meadows In The Mountains vine la pachet cu o priveliște incredibilă, pe stilul Waha. Și că tot am adus aminte de Waha, drumul între locul de campare și festival îți ia cam 15 minute iar mașina trebuie abandonată la locurile de parcare amenajate cam la 3 km distanță. Eddie C, Z@p, Rafael Da Cruz sunt câteva nume din lineup-ul 2019, deci ne vom aștepta la ceva la fel de eclectic și obscur în 2020.
Sunt cam 500 km până la festival, deci drumul te va costa în jur de 30 euro dus întors. Se adaugă costul unui loc de campare este de 10 euro pentru toate cele 4 zile. Un full pass este acum 130 euro, dar prețul va crește pe măsură ce ne apropiem de release-ul final
Uprising Festival, Bratislava, Slovacia – 28-29.08.2020
Zlate Piesky este o mini stațiune dezvoltată în jurul unui lac, la o aruncătură de băț de Bratislava, Slovacia. Iar la finalul lui august se transformă de vreo 12 ani într-un gathering drum n bass x dub x reggae împărțit pe 4 patru scene, cu artiști aleși pe sprânceană (sau dread-uri, depinde cum privești lucrurile). Anul trecut Lauryn Hill a ținut capul de afiș, secondată de Chase & Status, Eek A Mouse, Dub Inc și Elephant Man. Iar când nu te balansezi pe muzică, poți petrece câteva ore în piscina naturală, pe tiroliană sau la un workshop de dancehall.
Drumul străbate toată România și Ungaria și te costă în jur de 60 euro, iar un loc de campare nu sare de 17 euro de persoană. Un pass pentru cele 2 zile de Uprising costă doar 40 euro.
Published February 11, 2020. Words by Victor Dumitrescu.