Festivalurile în 2021: perspective și speranțe
După lovitura din 2020, unele festivaluri din UK și Europa revin într-o formă sau alta anul acesta, pe măsură ce noile reguli impun un optimism precaut.
Probabil că te întrebi, la fel ca oricine, ce se va întâmpla în această vară cu festivalurile care obișnuiau să ne facă viața mai frumoasă.
Pe fondul extinderii lockdown-ului și a reclamațiilor privind lansarea lentă a vaccinurilor anti-Covid, nimeni nu știe cu certitudine ce le rezervă vara aceasta festivalurilor din Marea Britanie și Europa.
În România, printre puținele festivaluri care au anunțat detalii legate de datele de desfășurare din acest an se numără cele majore, mare parte din ele fiind reprezentate de AROC: Neversea (programat între 8 și 11 iulie în Constanța), Electric Castle (între 14 și 18 iulie în Bonțida, județul Cluj), Untold (între 5 și 8 august în Cluj Napoca), Smida Jazz Festival (între 19 și 23 august în Parcul Natural Apuseni), Awake (festival transformat anul acesta într-o serie de evenimente cu capacitate limitată, ce se vor desfășura pe parcursul verii în mai multe orașe din țară). Alte festivaluri care au programat datele pentru acest an sunt Jazz in the Park (între 24 și 27 iunie, respectiv între 3 și 5 septembrie, în Cluj-Napoca) și DAVA (între 27 și 29 august în Sighișoara).
Chiar și cu o capacitate mai mică și cu date amânate, festivalurile se apropie rapid de termenele limită pentru a depune depozite pentru contractori și artiști – o mișcare riscantă atunci când majoritatea nu au asigurări pentru anularea evenimentelor legate de pandemie.
Astfel, de exemplu, Neversea și-a anunțat deja primul val de artiști confirmați la fiecare din cele trei scene. Line up-ul scenei de muzică electronică The Temple îi include pe Arapu, Cezar b2b Prâslea, Kozo b2b Dan Andrei, Priku, Raresh, SIT (Cristi Cons și Vlad Caia), Sublee b2b Cap. Și Electric Castle a anunțat primul val de trupe, din care fac parte Gorillaz, Deftones și Twenty One Pilots.
La un an de la începutul pandemiei de coronavirus, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a publicat rezultatele unui studiu făcut pe un eșantion reprezentativ de români care reprezintă publicul participant la evenimente. Din cei peste 13.000 de respondenți, o treime au participat la între 2 și 5 evenimente live în 2020, iar dintre aceștia, aproximativ 90% s-au simțit bine și în siguranță. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei le-au displăcut.
Pentru 2021, 90% dintre toți cei chestionați au răspuns că vor să participe la evenimente dacă se va permite organizarea acestora, peste 72% sunt dispuși să se vaccineze pentru a putea participa, în timp ce procentul crește în cazul celor dispuși să se testeze, la peste 76%.
În ceea ce privește participarea internațională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar ști că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment. Mutarea în mediul online nu este considerată o soluție bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta. Chestionarul are o marjă de eroare de 1%. Studiul complet e disponibil aici.
„Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente. Depunem eforturi uriașe pentru a convinge autoritățile să se așeze la aceeași masă cu noi și împreună să găsim soluții pentru redeschiderea sectorului cultural. Din păcate, până acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuși să muncim zi și noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere care să ia în calcul toate variantele”, afirmă Guido Janssens, președinte AROC.
Pe fondul unei confuzii generale legate de viitorul festivalurilor românești din această vară, să aruncăm o privire și la situația internațională.
*foto: Serghei Adam
Într-o decizie critică pentru industria lovită, guvernul olandez a dat undă verde pentru ca festivalurile să aibă loc începând cu luna iulie. Dar în alte părți (cum ar fi Italia, Germania și părți ale Franței) autoritățile sunt încă indecise și nu au precizat când anume pot avea loc din nou festivalurile. Între timp, în Marea Britanie, marile festivaluri pot reveni după data de 21 iunie, deși detaliile privind procedurile de testare sau limitele de capacitate nu au fost încă anunțate, potrivit premierului Boris Johnson. BBC a analizat recent situația festivalurilor britanice, aici.
Unele festivaluri mari programate să aibă loc în iunie au fost deja anulate, inclusiv Primavera Sound din Barcelona și Glastonbury din Marea Britanie. Dar mulți alți organizatori, precum cei de la festivalurile Houghton, Dimensions, Polifonic și Loveland, speră să se poată desfășura evenimentele în a doua parte a verii.
Deși chiar și un scurt sezon de vară ar putea părea suficient pentru a revigora spiritele după un an de restricții, organizatorii spun că e nevoie de mai multă claritate din partea autorităților, astfel încât să se poată pregăti în mod realist pentru o revenire, chiar și una redusă.
„În Italia, guvernul tocmai s-a schimbat în urmă cu câteva săptămâni, așa că așteptăm următorul set de linii directoare”, a spus Marco Sala, cofondator al Polifonic din Italia. Festivalul are loc în mod normal la Milano și Puglia, dar ediția de la Milano din acest an, programată pentru începutul lunii iunie, ar putea fi amânată sau anulată, relatează Resident Advisor.
Festivalul Time Warp din Germania e programat pentru luna octombrie, dar va da drumul vânzării biletelor doar după ce va primi oficial undă verde, a declarat Robin Ebinger, partener la Cosmopop (compania din spatele festivalului din Mannheim).
Waterworks, un nou festival din Londra care urma să debuteze anul trecut, intenționează să continue în ultimul weekend din septembrie, după amânarea din august.
În Albania, festivalul Unum și-a anunțat line up-ul. Festivalul are loc la începutul lunii iunie 2021 pe plaja Rana et Hedhun din Shengjin, iar din primul val de aproape 40 de artiști confirmați, fac parte și Cap, Priku, Raresh și Prâslea. Organizatorii spun că evenimentul va avea loc „100% în mod responsabil și sigur, deoarece are aprobarea deplină a guvernului, indiferent de restricțiile din alte țări.” Cu toate acestea, festivalul va avea loc în condiții speciale și la o capacitate mult redusă față de edițiile precedente.
Pe măsură ce festivalurile avansează cu planificarea, companiile de producție, vânzătorii de alimente, furnizorii de echipamente audio, de scenă, lumini și alte entități din lanțul de aprovizionare mai mare se confruntă cu o creștere bruscă a cererii. Pentru furnizorii care nu au dat faliment sau încă nu au ieșit din domeniu, următoarea provocare va fi găsirea capacității de a face față locurilor de muncă primite după un an de stres financiar.
„Tot mai mulți oameni părăsesc industria, furnizorii cheie au luat contracte guvernamentale sau au intrat în zone mai stabile, cum ar fi construcțiile, așa că ne apropiem de un punct în care lanțurile de aprovizionare ar putea fi afectate chiar și odată ce festivalurile vor reîncepe în mod normal”, a spus Paul Reed, CEO al Asociația Festivalurilor Independente (AIF), cel mai important organism reprezentativ din Marea Britanie.
Cu mai puțini furnizori pe piață și noi măsuri de igienă impuse, care duc la necesarul de personal suplimentar), mulți promoteri se așteaptă la costuri de operare mai mari în acest an. În cazul în care acest lucru se întâmplă, prețurile biletelor ar putea crește pe măsură ce aceste costuri vor fi transmise consumatorilor.
Published March 23, 2021.
Urmărește-ne pe social media.