Electronic Beats Romania
Beethoven x AI

Exemple de inteligență artificială creativă

Poate inteligența artificială să fie creativă?

Știm că inteligența artificială (AI) poate fi un ajutor inteligent. De exemplu, ne ghidează în aplicațiile de navigație, ne spune dacă avioanele și trenurile sunt la timp și, în rolul unui difuzor inteligent, ne oferă răspunsuri la multe tipuri diferite de întrebări.

Mulți oameni cred chiar că inteligența artificială (AI) are potențialul de a ne ajuta să rezolvăm problemele presante ale timpului nostru dintr-un spectru larg, de la boli precum cancerul sau Alzheimer, până la schimbările climatice. Dar poate face mai mult decât să caute modele în munți de date? Poate fi cu adevărat creativ? Sau este creativitatea ceva de care sunt capabili doar oamenii?

Proiectul lansat pentru a finaliza a 10-a simfonie a lui Beethoven se concentrează pe una dintre principalele întrebări relevante pentru inteligența artificială (AI) și anume: poate fi algoritmul creativ? Sau, altfel spus, ce ne distinge, ca oameni, față de mașini?

Astfel, ne-am propus să găsim exemple de AI creativă, iar căutarea noastră a avut cu siguranță succes! Iată o mică selecție a exemplelor pe care le-am găsit:

„Edmond de Belamy”

„Edmond de Belamy” e probabil cel mai cunoscut exemplu de AI creativă. O pictură de portret, este prima operă de artă generată de AI care a fost pusă vreodată în bloc într-o licitație Christie. Asta s-a întâmplat în 2018 și opera s-a vândut cu 432.500 de dolari.

„Edmond de Belamy” face parte, de asemenea, dintr-o serie de unsprezece portrete, intitulate „La Famille de Belamy” („Familia Belamy”, referitoare la o familie fictivă), care au fost create de Obvious, un colectiv de artiști din Paris, folosind inteligența artificială. Pentru a produce lucrările, ei și-au instruit sistemul AI pe o bază de date cu portrete care datează din secolele XIV până în secolul XX.

Un alt exemplu din domeniul picturii este „Următorul Rembrandt”. Un AI a fost alimentat cu cele peste 340 de picturi ale lui Rembrandt și pe baza acestuia a creat un tablou de portret în stilul maestrului. Un bărbat cu barbă, pălărie și guler. Și în 2021, „Operațiunea Night Watch” a adăugat marjele lipsă faimoaselor Night Watch ale lui Rembrandt. Acestea au fost într-adevăr întrerupte neceremonios în 1715, când tabloul urma să fie atârnat în Primăria orașului Amsterdam și, din păcate, era prea mare pentru spațiul disponibil. Pictura nou finalizată poate fi acum admirată în Galeria de Onoare a Rijksmuseum din Amsterdam.

DJ-ul virtual bazat pe inteligență artificială

Sensorium – platforma socială de muzică în virtual reality, a cărei listă de colaboratori îi include pe Carl Cox, David Guetta și Armin van Buuren – a anunțat că s-a parteneriat cu Mubert, platforma de producție muzicală bazată pe inteligență artificială, pentru a crea primii DJi virtuali din lume care mixează doar muzică generată de AI.

Sensorium susține că sunt „primii DJi virtuali din lume, care vor crea în mod autonom un flux constant de muzică în continuă schimbare, care se adaptează la toate tipurile de stări și medii”.

Prin colaborarea cu Mubert, platforma își concentrează atenția asupra unei experiențe virtuale complete, inclusiv muzica în sine. Muzica are capacitatea de a fi creată în timp real de DJ-ii virtuali, „pe baza unei baze de date extinse de mostre”. Muzica generată va depinde de reacția mulțimii. Poți să-ți faci o idee despre cât de repede poate Mubert genera muzică doar din câteva tag-uri aici.

Există o serie de beneficii prin această tehnologie: DJ-ii nu trebuie plătiți, iar muzica nu trebuie plătită, și în plus poți avea la un click distanță un DJ virtual care să mixeze perfect, fie că este inclus într-un line up între doi DJi „adevărați” în cadrul unui festival virtual, sau că face warm up într-un digital clubnight.

Momentan, muzica disponibilă pe Mubert este echivalentul a ceea ce ai putea auzi pe un podcast sau într-o reclamă, mai degrabă decât într-un club. Dar e doar o chestiune de timp până acești algoritmi vor fi îmbunătățiți.

De la înființare, Sensorium a strâns peste 100 de milioane de dolari în finanțare și a recrutat câțiva DJi renumiți. Proiectul a fost creat în parteneriat cu Yann Pissenem, creatorul Night League, care deține Hï Ibiza și Ushuaïa, precum și serviciul de streaming muzical TiDAL. Se lansează în 2021. „Sensorium Galaxy va permite utilizatorilor să se cufunde în lumi noi și să experimenteze activități și emoții imposibile în viața reală”, a spus Pissenem.

Producție de muzică electronică folosind inteligența artificială

Inteligența artificială are un impact progresiv asupra unui spectru variat de domenii, în special medicină, tranzacționarea acțiunilor și controlul roboților, iar acum, mai mult ca oricând, numărul start-upurilor dedicate AI este în creștere. În ceea ce privește muzica, cercetătorii investighează aplicațiile inteligenței artificiale în compoziție, performance, teorie, producție sau procesare audio digitală.

Jukedeck este un software AI care generează sunete sau întregi piese și ar putea să-și găsească utilitatea pentru producători audio, creatori video și pentru programatori.

Ascultă mai jos un set de 11 piese synth pop, moody electronica sau deep house create de Jukedeck AI pentru petrecerea backed.vc x slush, unde invitații au ascultat și un set boilerroom.tv, start-up finanțat de același fond de investiții, backed.vc.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

 

Piese noi de la Beatles, Amy Whinehouse, Kurt Cobain sau Jimi Hendrix? 

„Daddy’s Car” este o melodie care sună de parcă ar fi fost scrisă de Beatles. Dar, mai degrabă decât să fi fost găsită în arhivele ascunse ale unor studiouri de sunet, a fost compusă de Flow Machines, un program de compoziție muzicală creat de Sony. Pentru a judeca singur dacă piesa e la fel de bună ca propria lucrare a lui Fab Four, vezi mai jos despre ce e vorba.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Cu un fundal complet serios, proiectul Lost Tapes of the 27 Club  a folosit inteligența artificială pentru a crea piese noi în stilul, de exemplu, lui Amy Whinehouse, Kurt Cobain sau Jimi Hendrix. Toți muzicienii care au murit înainte de 27 de ani. Organizația canadiană „Over The Bridge” se află în spatele campaniei. Vrea să sensibilizeze oamenii creativi din industria muzicală în legătură cu problemele de sănătate mintală și să-i încurajeze să caute ajutor.

Urmărește premiera proiectului pe simfonia10.ro.

Urmărește-ne pe social media.

Published October 05, 2021.