Cum a ajuns Control Club un punct de reper în undergroundul electronic bucureștean
Plasat în centrul istoric al Bucureștiului, în umbra clădirii impunătoare a Cercului Militar Național, Control Club este probabil singurul club din capitală ce reflectă perfect diversitatea culturii underground electronice din Europa: de la curentul Rominimal, reprezentat de DJ-ii români care au ajuns în ultimii ani să țină capul de afiș al festivalurilor de profil, la showcase-uri ale câtorva label-uri reprezentative pentru scena underground din Germania.
Lucrurile nu au stat, însă, așa de la început. În 2008, anul înființării, Control venea ca o alternativă pentru ultimele tresăriri de orgoliu ale curentului heavy metal, thrash și, pe alocuri, grunge, ce dominase scena rock din România. Comunitatea electronică era un amalgam de influențe, trăind încă din nostalgia anilor de glorie progressive house și breakbeat importate din Marea Britanie, cu niște mici excepții Detroit Techno sau Chicago House. Erau anii în care soundul minimal techno începea să-și facă simțită prezența pe filiera Perlon via Circoloco, seria de party-uri din DC10 Ibiza, unde Rhadoo și Petre Inspirescu erau deja o constantă.
Un subsol pe strada Academiei, dedicat concertelor live pentru trupe ce cochetau cu soundul alternativ post punk și post punk revival, părea pentru mulți o mișcare riscantă, dar care, într-un final, s-a dovedit de succes. Și nu vorbim despre succesul financiar, ci despre contribuția la formarea unei scene alternative locale.
Nevoia pentru un spațiu mai generos a apărut repede, la doar 4 ani de la înființare, așa că în 2012 Control se mută în locația fostului restaurant Berlin, un loc de întâlnire pentru nomenclaturiști, diplomați și membri ai Securității în perioada comunismului. Locul a fost transformat radical de Lama Arhitectura, păstrând tema diversității culturale: curtea interioară, izolată de haosul urban prin verdele plantelor cățătătoare de pe garduri, sala mică, dominată de barul imens și de peretele de geamuri în cel mai pur stil newyorkez, clubul propriu-zis, amenajat în note minimaliste ce ne trimit în atmosfera designului industrial întâlnit în cluburile din Berlin. Trecutul locației este surprins extrem de plastic în mozaicurile ce decorează sala mică a clubului: scene din Dresden sau alte orașe din Germania, amintind de 1954, când vechiul restaurant Modern, casă a boemei artistice încă din 1905, se redeschidea cu o identitate nouă, Restaurant Berlin. Chiar și sigla restaurantului Berlin a fost păstrată pe perete, flancată de arabescurile tăiate atent în lambriurile de lemn.
Cel mai bun argument pentru eclecticul muzical ce definește Control Club este un mic sumar al lunii martie 2018: 27 de trupe românești și străine, 9 DJ-i din afara României și o listă extrem de lungă de DJ-i ai scenei locale. Pentru că, trecând peste notorietatea pe care o are clubul în zona concertelor indie rock, Control acoperă perfect undeground-ul electronic. Și nu discutăm doar de minimal techno și micro house: poți nimeri într-o seară cu funk, soul și disco, poți asculta un DJ ce se prezintă cu o selecție jazzy, cu accente bossa nova sau poți descoperi sounduri cu totul necunoscute. Poți fi surprins cu un party experimental, cum s-a întâmplat la festivalul Rokolectiv din 2016, cu Lena Willikens, Dar Adal și Chlorys sau poți avea parte de un queer party, Control fiind singurul club din București care este o opțiune constantă pentru petrecerile LGBT.
O joi seara cu Barac în spatele deckurilor s-a transformat într-una dintre cele mai lungi nopți, prelungită până vineri spre prânz, iar aparițiile anuale ale lui Rhadoo și Petre Inspirescu au intrat deja în tradiția lineupurilor puse la cale de brandul de petreceri electronice Maschine. Dacă idolii scenei locale sunt o rețetă sigură pentru succesul unei nopți (Cezar, Dan Andrei, Miss I, Cristi Cons sau Arapu, aduși de brand-urile Contemporan și Bipolar), Maschine și-a asumat în Control și riscul unor petreceri cu lineupuri ieșite puțin din zona de confort a publicului house & techno bucureștean, cu rolul de a-l educa: Marcel Dettmann, San Proper, Lawrence (Dial Records), Lowtec și Even Tuell ca parte a Workshop Records, DVS1, Christopher Rau (Smallville Records), showcase-uri Giegling în care am avut parte de un liveset Kettenkarussell și DJ seturi semnate de Leafar Legov și Konstantin, seri Dystopian sau Kontra Music.
Diversitatea ce caracterizează Control Club, atât din punct de vedere arhitectural, cât mai ales muzical, o regăsim și în crowdul strâns săptămânal, indiferent dacă vorbim de o seară de marți sau una de vineri: de la clienții constanți, mulți dintre ei conectați mai mult sau mai puțin la industria publicității, la generația tânără ce crește împreună hype-ul din jurul scenei house & techno românești.
Control Club va găzdui pe 13 și 14 aprilie evenimentul de lansare a platformei electronicbeats.ro, eveniment ce-i va avea ca headliners pe Nightmares On Wax și Modeselektor, susținuți de YellLow, Otherside, Temple Invisible și Golan.
Published March 27, 2018.