Covid poate cauza pierderea bruscă, permanentă a auzului
Experții britanici de la University College din Londra au descoperit că virusul Covid-19 poate provoca pierderea bruscă și permanentă a auzului, adăugând că astfel de probleme necesită depistare timpurie și tratament urgent.
S-a descoperit că coronavirusul afectează corpul în nenumărate feluri, de la pierderea gustului și a mirosului la deteriorarea organelor. Acum medicii au raportat dovezi noi că Covid ar putea afecta și auzul.
În jurnalul BMJ Case Reports, experții raportează cazul unui bărbat în vârstă de 45 de ani cu astm care a fost internat la terapie intensivă cu Covid, a fost ventilat și i s-au administrat medicamente, inclusiv remdesivir antiviral și steroizi intravenoși. La o săptămână după ce a părăsit terapia intensivă, a dezvoltat un sunet – tinitus – și apoi pierderea auzului în urechea stângă.
Echipa spune că niciunul din medicamentele administrate nu ar trebui să îi afecteze auzul. Investigațiile ulterioare nu au arătat semne de probleme autoimune și nici afecțiuni legate anterior de pierderea auzului. Mai mult, bărbatul nu mai avusese niciodată probleme de auz.
Testele ulterioare au arătat că bărbatul avea pierderea auzului senzorial în urechea stângă – o situație în care urechea internă sau nervul responsabil de sunet sunt inflamate sau deteriorate. Acesta a fost tratat cu steroizi cu succes parțial. Cazul este primul astfel de incident raportat în Marea Britanie, deși un număr mic de rapoarte similare au apărut și în alte țări.
Dr. Stefania Koumpa, coautor al studiului, a declarat că nu se știe încă cum anume Covid ar putea provoca pierderea auzului, dar există explicații posibile. Echipa spune că pacienții Covid în terapie intensivă ar trebui să fie întrebați despre pierderea auzului și să fie îndrumați pentru tratament de urgență. „Chiar și pierderea auzului la o singură ureche are consecințe mari asupra calității vieții, dacă nu este tratată prompt”, a spus Koumpa.
Kevin Munro, profesor de audiologie la Universitatea din Manchester (care nu a fost implicat în studiu), a declarat că se știe că alte virusuri, inclusiv rujeola și oreionul, pot afecta auzul. Profesorul spune că a fost contactat de un număr mare de supraviețuitori Covid care raportau o modificare a auzului sau a tinitusului.
Munca efectuată de echipa sa a constatat anterior că 16 din 121 de pacienți internați la spital cu Covid (și care au completat un sondaj) au raportat probleme de auz la aproximativ două luni după externare.
Published October 15, 2020.