Scena contemporană de muzică electronică din Iași: Cosmjn, Haokah și Iuly.B
Indiferent la care perioadă de timp ne raportăm, capitala Moldovei a întrunit destul de constant suficiente criterii pentru a fi considerată un leagăn cultural, sau cel puțin un reper de seamă în plan național. O rampă de lansare și un propulsor al talentului, Iașiul infuzează industriei o doză foarte ridicată de calitate muzicală.
Acesta este în prezent căminul a patru tinere talente românești, mai exact, un promotor a trei proiecte muzicale cu potențial masiv, dar dificil de cuantificat: Cosmjn (Cosmin Năstasă), Haokah (Alexandru Paicu & Mădălin Voicu) și Iuly.B (Iulian Bivolaru).
Cei patru artiști sunt activi pe ambele baricade ale creației (mixing și producție muzicală), au împărțit pupitrul în numeroase ocazii și în diverse combinații de line-up și sunt reprezentați de către Dubla Agency. Cosmjn și Haokah fac parte și din rosterul Sunrise, respectiv Fake Society.
Notorietatea tot mai amplă de care se bucură Cosmjn, Haokah și Iuly.B caracterizează ambele domenii în care aceștia se afirmă. Iar dacă tot vorbim de producție, cei trei artiști sunt susținuți de către cele mai mari nume din industrie: Barac, Cap, Petre Inspirescu, Prâslea, Priku, Raresh, Rhadoo, SIT sau Sublee.
Pentru a afla mai multe despre ei, dar și pentru a simți pulsul evoluției în ritmul lor, am stat de vorbă cu cei patru DJi și producători.
Cosmjn
De ce, cum și când? Vorbește-ne puțin despre începuturile magiei.
De ce – simplu, din pasiune. Cum – din dorința de a încerca lucruri noi. Când – în 2011 am început cu producția, urmând ca „dj-iala” să apară în peisaj puțin mai târziu, în 2015. Muzică electronică am început să ascult undeva prin 2008. Am început cu dnb, dubstep, am trecut și prin trance o perioadă, până când am descoperit un post radio care difuza pe vremea aceea minimal. Ulterior am început să diguiesc mai mult acest stil. Am ajuns apoi la house-ul clasic de care m-am atașat atât de mult și am rămas în zona respectivă; mi-am modelat urechile, bineînțeles, după tendințele actuale.
Care ar fi colaborările tale notabile, fără de care poate lucrurile nu ar sta la fel în prezent?
Pe partea de producție, colaborarea cu Lizz a jucat un rol decisiv. Intrarea în agenția Sunrise a fost iarăși un pas foarte important pentru mine, la fel și colaborarea din plan local cu echipa Dubla.
Una din cele mai recente piese de-ale tale, „See the Sun”, a luat cu asalt întreaga industrie. Care e povestea acestei piese? Care a fost, în viziunea ta, ingredientul secret al succesului de care se bucură?
Nu este nicio poveste specială în spatele acestei piese; e concepută exact la fel ca oricare alta. Am fost surprins și eu de boom-ul pe care l-a avut. Cred că pur și simplu a fost pusă de DJul potrivit, în locul potrivit și la momentul potrivit, toate acestea contribuind la impactul ei și la succesul de care s-a bucurat.
Ce plănuiești pentru restul anului 2019?
Nu cred că se va mai întâmpla nimic, pentru că deja am lansat două EP-uri sub numele meu și un altul Unknown Artist. Poate în luna decembrie voi mai avea un release, dar încă nu este nimic sigur.
Care a fost cel mai atipic public cu care ai interacționat până acum la un gig? Ai avut vreo experiență ieșită din tipar?
Aici nu mă pot pronunța pentru că toate experiențele avute la petreceri în țară sau în străinătate sunt speciale în felul lor. Eu le consider pe toate aparte. Fiecare interacțiune vine cu elementul ei de noutate și fiecare public are caracteristicile lui.
Haokah
Începuturi separate, evoluție împreună – de ce, când și cum a luat ființă duo-ul Haokah?
O prietenie lungă și o pasiune comună pentru muzică și bucuriile vieții ne-au împins natural ca în timp să ne apropiem tot mai mult. Impulsul de a face ceva împreună nu a fost premeditat, ci 100% spontan, poate de aceea a ieșit și magic. Adevărul e că pentru prima noastră ieșire live, acum un an și jumătate (1 decembrie), am aranjat totul într-o săptămână; evident, cu mulți ani de muncă în spate, ani care au pregătit terenul pentru ce avea să urmeze.
Cum ai descrie sinergia voastră? Care este aportul fiecăruia la proiect?
Amândoi simțim că posibilitatea de a conlucra sincer, completându-ne, este un dar pentru care suntem recunoscători, motiv pentru care toată munca o facem împreună. Indiferent de „aportul fiecăruia”, important este produsul nostru final.
Abordați un stil foarte vesel și dansabil, ușor de recunoscut și unanim apreciat chiar și după o primă întâlnire. Simțiți cum fiecare gig vă crește notorietatea?
Noi am simțit fiecare gig diferit și special în felul lui, dar adevărul e că această creștere a venit într-un mod foarte surprinzător chiar și pentru noi. Tot mai mulți oameni au fost deschiși spre a ne simți energia și s-au identificat cu mesajul pe care vrem să îl transmitem pe plan sufletesc și muzical, iar în timp am observat surprinși cum cu fiecare nouă ieșire, drumurile se deschid, iar rolul nostru în lume este tot mai bine definit.
Pentru că vă puteți pronunța din ambele ipostaze, credeți că producția aduce un plus de valoare DJing-ului sau invers?
Producția este clar linia care te diferențiază într-o lume muzicală vastă și este o necesitate dintr-un anumit punct, reprezentând o modalitate personală de a exprima viziunea artistului, care cu siguranță îl face să strălucească și îi asigură ascendența.
Care ar fi obiectivele voastre pentru restul lui 2019?
Ca orice artist, ne dorim să creștem tot mai mult și muncim enorm pentru asta, însă nu ne îngreunăm mintea cu obiective. Urmează să luăm parte la release-uri și evenimente din ce în ce mai ample și mai complexe; ne mirăm și ne bucurăm cu fiecare pas înainte.
Iuly.B
Povestește-ne despre începuturile tale. Când, cum și mai ales, de ce te-ai decis asupra carierei tale muzicale?
Contactul cu muzica electronică a fost în urmă cu 9 ani. Am început ca majoritatea, prin a asculta diverse seturi și piese ale lui Richie Hawtin și Ricardo Villalobos. A fost un nou univers muzical pentru mine și eram curios să-l explorez, ascultând diverse variații de house și techno, digguind producători și label-uri din ’90 și până la momentul actual, până când s-a format un sound pe care am decis să-l urmez.
După câțiva ani de explorare a apărut dorința de a încerca să produc muzică și așa m-am atașat mai tare de tot ceea ce se învârtea în jurul ei. Feedback-ul și încurajările primite m-au motivat mereu să continui, să sacrific timp și energie alocate altor activități, ca în final să mă decid să fac asta full-time; e pasiunea pe care vreau să o urmez.
Voi fi mereu recunoscător pentru experiențele dobândite în urma muzicii: modul în care oamenii se conectează prin intermediul ei, petrecerile, locurile vizitate și contactul cu diversele culturi ale lumii.
Abordarea ta sistematică și viziunea artistică se reflectă și în muzica pe care o promovezi?
Consider că asta se întâmplă și se reflectă implicit în muzică. Ceea ce prezintă fiecare DJ sau producător provine din suma experiențelor dobândite și modul în care fiecare privește lucrurile.
Cum a fost primit cel mai recent release de-al tău, Systematic EP? Ce urmează în continuare?
De mult timp îmi doream să scot la RORA, deoarece m-am atașat de la bun început de sound-ul pe care îl prezintă. EP-ul Systematic este rezultatul unei perioade îndelungate de selectare a pieselor împreună cu Romar și Florian. Feedback-ul m-a încărcat pozitiv; piesele au fost puse de numeroși DJi din scenă, precum Raresh, Rhadoo, Pedro, SIT și Sublee.
În decursul anului vor urma noi piese pe VA-uri, un remix și pe final, un nou EP.
Consideri că faci într-adevăr parte dintr-o comunitate privilegiată și dintr-un context favorabil dezvoltării tale ca artist?
Iașiul este în continuă dezvoltare și bineînțeles că și pe planul muzicii electronice. Promoterii locali își dau interesul în a aduce aici artiști români, dar și internaționali, creând astfel un context în care comunitatea se educă. Este un mediu favorabil dezvoltării mele artistice, iar susținerea din partea echipei Dubla îmi oferă oportunități de a-mi prezenta cele mai recente idei muzicale.
Crezi că producția aduce un plus de valoare DJing-ului sau invers?
Din modul în care au evoluat lucrurile pentru mine, producția a adus un plus DJing-ului, însă cele două activități ajung să se completeze reciproc. Datorită cunoștințelor din ambele domenii, se fixează o bază solidă din care pornește creativitatea în piese și seturi.
Ce îți dorești să bifezi până la finalul anului?
Prefer să las totul să curgă de la sine, dorind să bifez mai multe activități legate de gig-uri, proiecte finalizate și îmbunătățirea sound-ului.
Published July 12, 2019. Words by Delia Ilisei.