Electronic Beats Romania
Consolă de mixat

Cele mai bune cinci console de mixat care costă sub 1500 de lei

Vrei să-ți iei prima consolă, nu ai un buget mai mare de 1500 de lei și nu știi de unde să începi?

Întrucât cluburi rămân închise pe o perioadă nedeterminată de timp, probabil că n-a fost niciodată un moment mai propice ca acum să te decizi asupra acelei console pe care voiai să ți-o cumperi de ceva timp.

Cumpărarea primei console poate fi un proces destul de obositor. Nu doar că există nenumărate opțiuni (din care multe arată aproape identice una cu cealaltă), există, de asemenea, și nenumăratele software-uri, fiecare din ele disponibil la pachet cu propria consolă. Întrebarea firească e: care e cel mai potrivit pentru tine?

Dacă pornești cu un buget de aproximativ 1500 de lei, ar trebui să fie suficient pentru o consolă competentă, care să te ajute să-ți dai seama cu ce se mănâncă DJ-ing-ul. Puțin probabil să deprinzi skill-uri fundamentale ca ale lui Jeff Mills, dar nu te oprește nimeni să treci la nivelul următor atunci când te simți pregătit. Sau, dacă pui deja prin baruri și cluburi, dar ai petrecut anul 2020 fără acces la echipamente de DJ, s-ar putea să-ți dorești o configurare simplă la tine acasă, care să te ajute să exersezi sau cu ajutorul căreia să-ți înregistrezi mixurile.

Indiferent de situația în care te afli, indiferent dacă ești DJ aflat la început de drum sau ai pur și simplu nevoie de ceva accesibil, pentru uz casnic, nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a cumpăra un controler de DJ la prețuri accesibile.

Nu uita că cele cinci modele de console descrise mai jos nu sunt alese în funcție de software, ci au cele mai bune opțiuni pentru fiecare platformă majoră, dar și cu mai multe. În funcție de modul în care vrei să te exprimi ca DJ, vei găsi modelul potrivit pentru tine. Unele vin cu versiuni complete de software, altele vin cu versiuni reduse, astfel încât ar putea fi o parte cheie a deciziei dacă 1500 de lei e bugetul tău maxim absolut.

Deși sunt similare în ceea ce privește caracteristicile de bază – în principal două jog-uri, două canale, EQ cu trei benzi și pad-uri de performanță – toate au cel puțin un USP care le sporește relevanța.

Majoritatea produselor le poți găsi în magazinele de specialitate de la noi, precum DJSuperStore, Senia Music, Soundcreation, Thomann România sau Zeedo Shop.

Unul dintre cele mai ieftine modele de console de la Pioneer, DDJ-400 este cel mai bun mod de a-ți începe călătoria cu kitul standard din industrie. Da, există un DDJ-200 mai ieftin, dar este foarte simplu și nu are același control FX și looping. De asemenea, modelul 200 este conceput pentru a funcționa cu aplicația WeDJ a propriului Pioneer DJ, cu streaming de la Beatport LINK, SoundCloud și multe altele.

La consolele mai ieftine, un lucru pe care îl sacrifici de obicei este calitatea jog-urilor. Dar, cu excepția cazului în care vrei să faci scratch-uri și să devii turntablist – caz în care ar trebui să arunci un ochi la unele din celelalte controlere de pe această listă – jog-urile acestui model sunt suficient de bune pentru a împinge și a trage piesele în și din sincronizare. Nu se simte ca pe CDJ-3000, dar e foarte utilizabil pentru începători și destul de ușor de luat cu tine pe la petreceri de apartament.

Vine la pachet cu software-ul profesional rekordbox.

Consola Mixtrack Platinum FX de la Numark vine cu unele din cele mai bune jog-uri pe care le poți obține la acest preț. Sunt foarte bine ponderate și se simt extrem de solide și profesionale. De asemenea, sunt puțin mai mari decât majoritatea controlerelor la această gamă de prețuri, la 6 inci, ceea ce înseamnă că obții o senzație mult mai realistă când mixezi decât cu orice altă consolă de pe piață. Deci, este important să-ți dai seama de la început: dacă e foarte importantă calitatea roții de jogging, atunci Mixtrack e probabil consola de care ai nevoie.

Dar acest controler operat de software-ul Serato DJ nu se poate lăuda doar cu jogging-urile. Restul unității reușește să împacheteze mult într-un cadru mic, portabil, incluzând opt pad-uri de performanță cu patru moduri, șase butoane FX, inclusiv două volume pentru FX, butoane de filtrare dual-pass pe canal, control pentru deck-urile C și D, astfel încât să poți controla patru deck-uri de la un controler cu două canale, un ecran on-jog cu bpm, sincronizare și mai multe informații și un buton looping cu butoane duble și înjumătățite. O altă funcție excelentă e faderul pitch-ului, care-ți permite să modifici și să ajustezi pitch-ul într-un mod mult mai precis – o altă caracteristică pe care e mai puțin probabil să o găsești la controlere mai ieftine.

A fost o vreme când Traktor Pro de la Native Instruments era platforma cea mai folosită a DJilor din Europa. DJii de hip-hop din SUA foloseau Serato, iar cei de house și techno foloseau sof-ul Traktor. Timp de aproape un deceniu, cele două sisteme au condus lumea DJing-ului digital. Lucrurile s-au schimbat pe măsură ce rekordbox dj a intrat pe piață, alături de îmbunătățirile profesionale de la software-ul VirtualDJ și evoluția Serato într-o soluție completă mai degrabă decât una care se bazează pe hardware specific.

Traktor Pro a rămas oarecum latent. Ultima actualizare majoră din 2018 a fost prima făcută în ultimii șapte ani. În timp ce au îmbunătățit calitatea sunetului, FX și GUI, nu au reușit să adauge actualizări futuriste, cum ar fi streamingul de pe SoundCloud, TiDAL sau Beatport Link, pe care aproape toți concurenții lor îl au acum. Cu toate acestea, au introdus o aplicație entry-level și mai simplă numită Traktor DJ 2, disponibilă  atât pe iOS, cât și pe macOS, o versiune redusă destinată începătorilor, cu care funcționează și noul S2.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Cu toate acestea, Traktor a fost lider de piață dintr-un motiv, și anume că e unul dintre cele mai flexibile și mai intuitive software DJ, în special pentru genuri bazate pe loop-uri, cum ar fi house și techno. Abilitatea sa de a importa loop-uri în inovatoarele sale Remix Decks pentru a le mixa alături de piese complete îi conferă un plus de performanță. De asemenea, are un FX de înaltă calitate, filtre și sunet general, ceea ce face din noua consolă Traktor Kontrol S2 Mk3 o alegere inteligentă.

Hercules e recunoscut pentru consolele de bază și hardware-ul pentru DJing. Este mai probabil să vezi kitul lor pe Amazon, mai degrabă decât într-un pupitru de mixat profesional, dar, totuși, au devenit un brand de DJing foarte popular dintr-un motiv. Au reușit să umple acest decalaj între utilizatorii obișnuiți, cu un oarecare interes pentru DJing și cei care au un buget și caută să devină un nivel mai profesionist în DJ-ing.

În timp ce unele dintre produsele lor mai ieftine nu sunt potrivite pentru oricine ia DJ-ing-ul mai în serios, gama lor InPulse a reușit să reducă distanța dintre amator și profesionist, oferind caracteristici similare celorlalte controlere din această listă. Singurul bonus? Nu sunt legate de niciun software, așa că pot fi utilizate cu mai multe platforme de mixat.

Consola Hercules InPulse 500 e cu siguranță o alegere bună dacă vrei să faci mai multe lucruri pe mai multe software-uri. Dacă nu ești sigur ce program o să folosești, e o alegere excelentă pentru aspectul standardizat, calitatea bună a construcției și opțiunile de intrare și ieșire, mai bune decât majoritatea consolelor la acest preț. De asemenea, este suficient de robust pentru a putea fi luat cu tine la drum.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Cu toate acestea, dacă nu ești super tehnic și vrei doar să dai drumul la o consolă și să începi să mixezi, s-ar putea să te intereseze o consolă concepută pentru un singur software, cum ar fi DDJ-400 de la Pioneer sau Mixtrack de la Numark.

E posibil ca Roland să nu fie primul nume de pe listă când te gândești la echipamente pentru DJi, dar în ultimul timp au început să construiarcă, încet și sigur, o colecție de console de calitate integrate cu software-ul Serato. Și având în vedere moștenirea lor ca legende pentru drum machine-uri și sintetizatoare, au integrat câteva funcții noi și funky în controlerele lor de DJ, preluate din gama lor recentă de drum machines din seria TR.

Consola DJ-202 este una dintre cele mai accesibile din gamă și reprezintă o versiune redusă a unităților lor DJ-808 și 505 pentru Serato Lite. Dispune de toate lucrurile obișnuite la care te-ai aștepta de la un controler la nivelul de începător – două canale cu fadere de volum, EQ cu trei benzi, filtru dual-pass pe canal, un singur buton de navigare pentru a trece prin piese, opt pd-uri de performanță cu mai multe moduri și control FX.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Jog-urile sunt de înaltă calitate, bine ponderate și receptive la scratch-uri. În mod util, sensibilitatea lor poate fi ajustată și în setări. E perfect pentru utilizatorii Serato care doresc să devină un pic mai creativi, dar se așteaptă și ca kitul lor să fie durabil și să reziste în timp ce îl transportă pe drum.

Published October 27, 2020.