Electronic Beats Romania
Breakdance

Breakdance-ul, recunoscut ca sport olimpic

La Jocurile Olimpice din 2024 va avea loc prima competiție de breakdance din istoria Olimpiadelor.

Comitetul Olimpic Internațional a adăugat breakdance-ul în programul lor de evenimente, declarându-l oficial sport olimpic competitiv pentru jocurile de la Paris din 2024.

Confirmată de IOC (International Olympic Committee) pe data de 7 decembrie 2020, forma de dans va fi denumită „breaking”, un nume ce provine din New York-ul anilor ’60 și 70 și care se referă la break-urile din seturile DJilor de hip-hop.

Decizia a fost luată pentru a atrage un public mai tânăr la olimpiade și, așa cum a spus președintele comisiei Thomas Bach, inițiativa reprezintă o încercare de a face competiția mai „echilibrată ca gen, mai tinerească și mai urbană”.

Breakdancing-ul se va alătura altor sporturi nou adăugate, cum ar fi skateboard-ul, alpinismul sportiv și surfingul.

Breakdance-ul competitiv, sport considerat extrem de acrobatic, a fost testat la Jocurile Olimpice de tineret din 2018, din Buenos Aires, Argentina, unde concurenții s-au confruntat în dansuri individuale.

În 2024, break-off-urile vor avea loc la Place de la Concorde din Paris.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Breakdance-ul își are originea în hitul lui James Brown din 1969, „Get on the Good Foot”, iar mai apoi Afrika Bambaataa – ca întemeietor al uneia dintre primele trupe de breakdance, The Zulu Kings – responsabili pentru succesul stilului.

La vremea când interpreta „Get on the Good Foot”, James Brown făcea ceea ce într-un singur cuvânt s-ar putea intitula Energie. Acest dans aproape acrobatic ajunge foarte popular în rândurile puștanilor din New York, iar „Good Foot” devine totodată un nou stil de dans, moment în care tradiția battle-urilor este în sfârșit stabilită. Dansatorii de breakdance se adunau în locații precum Harlem World, pe 116th Street în Harlem și Battledancewise.

„Good Foot”-ul, care în curând își va schimba denumirea în B-Boy și ulterior în Breakdance, era foarte diferit de ceea ce vedem astăzi. Lipseau multe dintre elementele de tehnică de acum, precum headspin sau backspin. 

Printre practicanții breakdance-ului de stil vechi foarte apreciați se numărau și membrii unor bande de stradă din Bronx-ul de sud.

Înființată în anii ’70 în Bronx, Rocksteady Crew este considerată deschizătoare de drumuri și cea mai importantă trupă din istoria breakdance-ului. Pentru a-l desemna pe cel mai bun dintre cei mai buni, break-erii se „duelează” în dansuri foarte solicitante din punct de vedere fizic , aceste dueluri numindu-se „battle”-uri.

Între 1983 și 1984 apar filmele „Wild style”, „Style wars” și „Beat street”, breakdance-ul ajungând astfel să cunoască întreaga lume, chiar si in „Blocul Estic”, care era total închis oricărei influențe din vest.

*foto: William Pei Yuan via Unsplash

Published December 09, 2020.