A zecea simfonie a lui Beethoven – finalizată prin inteligență artificială
Noile tehnologii digitale ne aduc mai aproape ca oricând și ne dau speranța că putem realiza lucruri de neimaginat în trecut.
De pildă, te-ai gândit vreodată cum ar suna a zecea simfonie a lui Beethoven (care nu a fost niciodată finalizată) cu ajutorul tehnologiei și a inteligenței artificiale? Ei bine, acum poți afla.
Pe 9 octombrie 2021 are loc premiera mondială a celei de-a 10-a simfonii a lui Beethoven, în orașul Bonn din Germania. Evenimentul va fi transmis sub formă de livestreaming, așa că fii pe fază pe canalele noastre de social media pentru o experiență complet nouă, revoluționară și imersivă, în care muzica clasică e reimaginată cu ajutorul tehnologiei digitale.
De-a lungul vieții sale, Beethoven a compus 9 simfonii (a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene). La momentul morții sale, au fost descoperite doar câteva note și schițe muzicale pentru cea de-a 10-a simfonie, însă compoziția nu a fost terminată niciodată.
Moștenirea culturală a compozitorului german Ludwig van Beethoven a lăsat urme profunde asupra muzicii clasice globale și e acum readusă la viață cu ajutorul tehnologiei inovative.
Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la Beethoven în 2020, Deutsche Telekom și un grup de experți internaționali în muzică și inteligență artificială și-au propus să finalizeze a 10-a simfonie. Integritatea și expertiza profesională au fost esențiale pentru succesul proiectului. Echipa proiectului este formată din muzicologi de vârf și experți din universul inteligenței artificiale. Sub conducerea doctorului Matthias Röder („The Mindshift” și directorul Institutului Karajan), au fost implicați în proiect o serie de experți în tehnologie și muzicologie: prof. Robert Levin (muzicolog la Universitatea Harvard), prof. Dr. Ahmed Elgammal (expert AI la Universitatea Rutgers și Artrendex Inc.), dr. Mark Gotham (Universitatea Cornell), prof. Dr. Christine Siegert (Șef de cercetare la Beethoven-Haus Bonn) și Walter Werzowa (compozitor).
Combinând muzica și digitalizarea, proiectul de față se adresează nu doar celor pasionați de muzică clasică tradițională, ci și celor interesați de tehnologia modernă, în încercarea de a aduce un strop de inspirație pentru prezent și viitor.
Mai mult, împreună cu BMG Rights Management producem o înregistrare sonoră profesională a celei de-a 10-a simfonii a lui Beethoven, iar CD-ul fizic va fi disponibil din 21 octombrie.
Ludwig van Beethoven a fost un compozitor german care a trăit între 1770 și 1827, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.
De-a lungul vieții sale, dar mai ales după, Beethoven a avut un aport semnificativ în transformarea rolului compozitorului în societate. De la compozitorul medieval, artizan dependent (și de cele mai multe ori umil) aflat în serviciul Bisericii sau al aristocrației, compozitorul devine, odată cu prezența lui Beethoven, un artist care creează dintr-o necesitate interioară și nu la comandă. Influența sa asupra compozitorilor care l-au urmat a fost extrem de puternică.
Beethoven a fost considerat un deschizător de drumuri și un întemeietor al unei ere noi în muzică de către diferiți compozitori, de la Franz Schubert la Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Johannes Brahms, până la Richard Wagner și Arnold Schoenberg. Compozitor german e văzut în continuare ca o figură cardinală în evoluția muzicii tuturor timpurilor, recunoscut și în limbajul și tehnica muzicii contemporane. Beethoven este revoluționarul întemeietor al unei noi generații de muzicieni și al unei alte atitudini față de creațiile compozitorilor.
Urmărește premiera proiectului pe simfonia10.ro.
Published October 05, 2021.
Urmărește-ne pe social media.