Electronic Beats Romania
Aphex Twin - Artificial Intelligence

Ascultă compilația Artificial Intelligence, relansată de Warp

Cu Autechre, Aphex Twin (în rolul lui The Dice Man) și mulți alții, compilația din '92 va fi relansată pe vinil de către Warp Records în decembrie.

Casa de discuri Warp Records reeditează pe vinil compilația revoluționară din 1992, Artificial Intelligence, pentru prima dată de la lansarea sa în urmă cu 30 de ani.
Materialul include piese timpurii ale unor artiști ca Aphex Twin (sub pseudonimul The Dice Man), Autechre, Richie Hawtin (sub pseudonimul UP!) și Speedy J, printre alții și e considerat unul din cele mai apreciate albume ale casei de discuri din Marea Britanie. Coperta originală, proiectată de către The Designers Republic, a fost reconstruită special pentru această reeditare, care va fi lansată oficial pe data de 9 decembrie.
Ascultă compilația originală mai jos, via Bandcamp.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Considerată a fi momentul de început al IDM-ului, compilația Artificial Intelligence a fost prima lansare din seria Warp cu același nume. Seria a rulat din 1992 până în 1994 și a inclus, de asemenea, Polygon Window cu Surfing On Sine Waves, Electro-Soma de la B12, compilația Artificial Intelligence II și multe alte release-uri.
Warp Records
Anul 1989. În timp ce România încă era prinsă în mrejele regimului comunist, în Marea Britanie se năștea o nouă casă de discuri ce avea să schimbe complet și în mod radical cursul muzicii electronice – Warp Records.

Warp a fost fondată în 1989 în Sheffield, de către trei britanici, dintre care doi lucrau la FON, un magazin de discuri din oraș (Steve Beckett și Rob Mitchell), iar al treilea era producător de muzică electronică (Robert Gordon). Inițial Warped, titlul labelului a fost scurtat la Warp pentru a ușura comunicarea, desemnând un acronim pentru We Are Reasonable People.

Labelul Warp împărtășește o istorie similară cu cea a casei de discuri Rough Trade; niște melomani care lucrau într-un magazin de discuri au realizat că volumul de muzică nouă care începea deja să circule e din ce în ce mai mare, motiv pentru care au decis că trebuie să deschidă o casă de discuri.

La începutul anilor ’90, o casă de discuri nu era deschisă pentru a aduce profit. Era departe de a funcționa după un plan de business, și reprezenta mai degrabă o platformă de lansare și promovare a muzicii noi, pe care scena deja începea să o asimileze, dar care nu se găsea în format fizic. Astfel, tradiționalul label răspundea într-un fel acestei nevoi stringente venite din partea scenei de a descoperi muzică nouă.

Deși a avut doar două release-uri în primul an de la înființare, casa de discuri Warp a prins un avânt uriaș în anii ’90, odată cu emanciparea unei noi mișcări muzicale desprinse din rave și techno: IDM (intelligent dance music).

Incorporând atât elemente din rave, techno, acid house și break-beat, cât și din muzică experimentală, leftfield și ambient, IDM-ul a ajuns să reprezinte în anii ’90 latura mai întunecată, experimentală, „inteligentă” și diferită a muzicii electronice de dans. De altfel, IDM-ul s-a impus de la început ca o muzică cerebrală bună pentru ascultat acasă sau în medii mai intime și pe care nu prea o auzeai în cluburi, întrucât nu era neapărat destinată dansului.

Deși termenul IDM a fost aspru criticat la vremea respectivă pentru faptul că denotă o atitudine elitistă și este peiorativ în raport cu alte genuri muzicale, a continuat să fie folosit atât de o parte din presa mainstream, cât și de public. Deși artiștii asociați cu acest gen muzical (Aphex TwinBoards of CanadaAutechre, μ-ZiqThe Black DogThe OrbThe Future Sound of LondonLuke Vibert și alții) l-au criticat aspru și l-au respins vehement ori de câte ori au avut ocazia, popularitatea IDM-ului a crescut tot mai mult de la un release la altul, rostogolindu-se ca un bulgăre de zăpadă peste industria muzicală. Mai mult, termenul IDM pare să fi apărut în 1993 în Statele Unite, iar cu timpul a ajuns să desemneze aproape orice gen de muzică electronică care nu se încadra în șablonul 4/4.

Ascultă compilația Artificial Intelligence reeditată mai jos, via Spotify.

Tracklist:
A1. The Dice Man – Polygon Window
A2. Musicology – Telefone 529
A3. Autechre – Crystal
A4. I.A.O – The Clan
A5. Speedy J – De-Orbit
B1. Musicology – Premonition
B2. UP! – Spiritual High
B3. Autechre – The Egg
B4. Dr Alex Paterson – Loving You Live

Urmărește-ne pe social media.

Published November 02, 2022.