Ascultă două albume noi de la Autechre
Dacă-ți place ca muzica electronică să fie mai experimentală, albumele astea sunt pentru tine.
Rob Brown și Sean Booth au lansat la finalul lunii octombrie la Warp Records două albume noi sub Autechre.
Albumul „Sign” conține 11 piese și se întinde pe durata unei ore, cinci minute și 33 de secunde de muzică. Albumul conține lucrări de la The Designers Republic. Poate fi comandat de pe site-ul Warp, iar mai jos îl poți asculta via Bandcamp.
By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more
Celălalt album, lansat ca o „surpriză” pentru fani, se numește „Plus”. Conține 9 piese și-l poți asculta mai jos, via Bandcamp.
By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more
Înființat în 1987 în Marea Britanie (la Rochdale, Greater Manchester), Autechre este rodul colaborării dintre producătorii Rob Brown și Sean Booth. În cei peste 30 de ani de activitate discografică, Autechre au scos peste 30 de albume de studio și înregistrări live din timpul concertelor susținute de-a lungul anilor prin toată lumea. Majoritatea muzicii lor a apărut la casa de discuri britanică Warp Records. Sunt unul dintre cele mai cunoscute cupluri britanice de muzică electronică.
Au lansat albumul de debut Incunabula în 1993, dar cu toate acestea, au obținut recunoașterea inițială cu un an mai devreme, atunci când au fost incluși cu două piese pe compilația Artificial Intelligence, lansată la Warp în ’92. În format various artists, compilația respectivă includea toată „crema” viitoarei elite britanice a muzicii electronice: Aphex Twin (cu proiectul The Dice Man), Musicology, I.A.O. (unul din proiectele lui Ken Downie), Speedy J, Alex Paterson de la The Orb și chiar și un proiect mai obscur de-al lui Richie Hawtin: UP!.
Influențată de stiluri precum electro, acid house și hip-hop, muzica celor de la Autechre a evoluat de-a lungul carierei lor, de la înregistrările techno melodice, până la lucrări adesea considerate abstracte și experimentale, cu producție complexă generată de algoritm și puține convenții stilistice. Muzica lor a fost asociată cu genul electronic din anii 1990 cunoscut sub numele de muzică inteligentă de dans (IDM), deși Booth a respins acest termen, considerându-l „stupid”.
Povestea muzicală a celor doi producători din spatele Autechre nu începe însă odată cu lansarea acestui proiect. Brown și Booth s-au întâlnit prin scena de graffiti din Manchester, în 1987, când locuiau amândoi în Rochdale. Puternic influențați de electro și house, cei doi britanici au început să tranzacționeze casete cu mixuri, iar mai apoi să-și creeze propriile compoziții. Toate acestea cu un echipament ieftin ce includea un sampler Casio SK-1 și binecunoscutul drum machine Roland TR-606. Primul lor disc a apărut la Skam Records din Manchester sub pseudonimul Lego Feet.
Un alt proiect marcant pentru scena britanică de muzică electronică (și totodată strâns legat de Autechre) este Gescom. Numele e o prescurtare de la „Gestalt Communications”. Gescom a funcționat ca un colectiv al căror artiști au dorit să rămână anonimi, deși pe multe din albumele apărute figurează și cei de la Autechre. Începând cu anii ’90, colectivul Gescom a lansat muzică la case de discuri precum Clear, Leaf, Chocolate Industries, SKAM, Warp, Worm Interface și Source.
Perceput în mod incorect ca fiind doar un proiect colateral al Autechre, Gescom a existat de fapt ca o platformă comună pentru un număr de artiști care au ales să lucreze în diferite combinații și totodată să rămână anonimi. Personalul din Gescom a variat de la un disc la altul și chiar de la o piesă la alta. Sean Booth de la Autechre spune despre Gescom că a fost un proiect umbrelă, format din aproape 20 de persoane.
Published November 10, 2020.