Pisica Pătrată și metamorfozele urbane
Descoperă festivalul SISAF din perspectiva lui Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi artiști și ilustratori de bandă ilustrată
Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, este unul dintre cei mai activi artiști vizuali români și fondatorul proiectului Muzeul Benzii Desenate. Cu ocazia SISAF 2018, susținut de Telekom Electronic Beats, am povestit un pic cu Pisica Pătrată despre festival și arta din spațiul public.
TEB: În cadrul SISAF ai organizat o expoziție cu lucrări de „atelier”. Care sunt diferențele între abordarea unui perete de mari dimensiuni și o pictură în ulei pe pânză?
Pisica Pătrată: De multe ori nu resimt nicio diferență, cu toate că ar fi câteva. Cred că lucrarea pe pânză este cumva expresia cea mai completă a mesajului artistic. Aici, ai toate “uneltele” pentru a concepe exact ceea ce dorești. Dimensiune, unelte, timp. În abordarea unui perete, ești condiționat de dimensiuni, textură, timp, expunerea la spațiul public, chiar și lucrul cu public. Sigur, există un soi de provocare și frumusețe pe care o poți descoperi, iar din aceste limitări de multe ori pot ieși lucruri surprinzătoare și pentru tine, ca autor. Cred că provocarea cea mai mare este în primele faze de fixare a shiței, apoi totul merge, de cele mai multe ori, bine.
TEB: Tot în cadrul SISAF 2018, împreună cu Maria Bălan și Robert Obert ați susținut o sesiune de digital live drawing pe turnul unei clădiri din centrul Sibiului. Cum ai gândit această instalație, din punct de vedere tehnic și de ce ați decis să includeți elementele clădirii în desenele voastre?
Pisica Pătrată: Invitația a venit din partea organizatorilor, care își doresc crearea cât mai multor puncte conexe cu street-artul, în încercarea de a arăta publicului că este un curent artistic care merită luat în seamă. Alături de expoziția pe care ați amintit-o, conferințe și alte activități, și sesiunea de proiecție live drawing a făcut parte din lărgirea universului acestui festival. Am încercat să gândim ceva aplicat pentru spațiul ales, unul reprezentativ nu doar pentru Sibiu, și să încercăm să aducem ceva în plus acelei zone. Un fel de intervenție efemeră, un dialog între creația fiecărui artist și colțul nemișcat oferit spre proiecție.
TEB: Ai desenat la SISAF încă de la prima ediție, în 2015. Cum a evoluat festivalul?
Pisica Pătrată: Așa e, am fost prezent încă de la prima ediție. Faptul că este poate cel mai cunoscut festival de gen, din țară, vine din faptul că acest eveniment s-a dezvoltat foarte normal și organic. Nu a încercat să o ia pe scurtături sau să fie bombastic. A făcut pași mici dar importanți cu fiecare ediție. A încercat să înțeleagă și să lucreze cu artiști cunoscuți, dar a dat șanse și multor tineri. A reușit să creeze un traseu alternativ, lucru pe care și l-au propus încă de la început. Și cred că a reușit să schimbe un pic și percepția asupra acestei forme de artă, iar asta este mare lucru.
TEB: Cum crezi că ne influențează arta din spațiul public?
Pisica Pătrată: Cred că spațiul public, în complexitatea lui, ne influențează mai mult decât bănuim. Dacă mai adăugăm și artă în acest spațiu, impactul nu cred că poate fi decât unul bun. Acum, sigur că sunt multe probleme cu spațiul public, cel puțin cel bucureștean, dar sper ca într-o zi să avem răgazul și înțelepciunea de a ne apleca și asupra acestor probleme. Eforturi sunt, dar pălesc în comparație cu indiferența autorităților sau a agresivității advertising-ului.
Pisica Pătrată / Cinema Marconi, 2015; Pisica Pătrată / Teatrul de vară Capitol, 2016; Pisica Pătrată / Totem Un-hidden Bucharest, 2017, Lente; Pisica Pătrată / Cărturești, 2018
TEB: În ce alte proiecte ești implicat acum?
Pisica Pătrată: În câteva proiecte legate de banda desenată, care sper din tot sufletul să se concretizeze.
Îi mulțumim lui Pisica Pătrată pentru răspunsuri și pentru activitatea lui intensă. Abia așteptăm să vedem următoarele pisici care ne invită la explorări urbane.
Imagini © Sisaf, Sergiu Prăvală Funky Photography, feeder.ro
Citește mai mult: Sibiu Street Art Tour s-a extins cu 19 noi lucrări murale, create în această ediție SISAF