Partea mai puțin cunoscută a muzicii electronice românești. 5 netlabels pe care trebuie neapărat să le asculți
Atunci când nu mai știi ce să asculți, verifică aceste netlabels.
Conceptul de netlabel a apărut din dorința de promovare a muzicii, dincolo de sfera de influență a caselor de discuri, iar mediul online a asigurat acest lucru. Spre deosebire de un label tradițional, muzica este oferită în format digital (mp3, ogg sau flac) și, de cele mai multe ori, se poate descărca gratuit, sub licență Creative Commons, o serie de drepturi de copyright care a apărut în anul 2002 în SUA. Netlabel-urile au devenit în timp o opțiune de lansare pentru artiști mai puțin cunoscuți sau la început de carieră.
Creat de Ion Coroi (aka Mort la Creier), netlabel-ul Arhiva7 a fost primul dedicat muzicii experimentale, glitch, IDM și nu numai. Mihai Popoviciu, Makunouchi Bento, Minus, Qbik, Silent Strike și Selfmademusic sunt doar câțiva dintre cei care au lansat materiale aici. Costin Chioreanu și Marius Costache au fost cei din spatele Asiluum Arts, o platformă focusată pe muzică ne-convențională cu o discografie bogată care număra atât artiști români, cât și străini. Câțiva ani mai târziu, Marius pune bazele 148 Records, un netlabel încă activ, focusat pe muzică experimentală, ambientală și IDM. Înființat în 2012 de către Ovidiu Andrei și Drt Pshrmn, netlabel-ul De Dormitor a lansat 6 EP-uri house/techno în scurta sa existență. În 2012, Andrei Barbu (aka Atouck) pune bazele Soundsphere, un netlabel care atrage în scurt timp mai mulți artiști locali și internaționali și care, în prezent, se bucură de peste 25 de release-uri, EP-uri, LP-uri și compilații.
Un netlabel înseamnă inovație și evoluție. De cele mai multe ori, muzica este îndrăzneață și pătrunzătoare, artistul având libertate totală în compozițiile sale, lucru care, de multe ori, face ca release-urile online să se adreseze unui public aflat în afara sferei de influență mainstream.
Ascultă mai jos cum sună 5 netlabels inovatoare din România: