Citește un interviu cu artistul care a creat imaginea de pe posterul Citadela Festival
Descoperă universul creativ al lui Alex Baciu, artistul vizual care a pictat cetatea radiantă de pe posterul Citadela Festival
Alex Baciu este un artist vizual multidisciplinar din Constanța care lucrează și trăiește în Timișoara. Alex investighează intersecția dintre arhitectură, culoare și analiză spațială. A revitalizat pereții halelor ELBA România în cadrul ArtEncounters Opening Party x launmomentdat alături de Lea Rasovszky și a desenat un mural de 90 mp în Timișoara. Pentru galerii a creat ArtCeva – un proiect care combină artă și sunete locale. Pentru că a realizat lucrarea de pe posterul Citadela Festival, susținut de Telekom Electronic Beats, am vrut să aflăm mai multe despre Alex și lucrările sale emoționale și, câteodată, satirice.
Citește mai departe pentru a descoperi universul creativ al lui Alex Baciu și insights despre procesele de lucru cu care experimentează.
Hello, Alex, ne bucurăm să povestim despre activitatea ta și lucrarea pentru Citadela Festival. Ce ai aflat despre Cetatea Deva, pictând-o? Cum ți-ai imaginat festivalul și publicul când lucrai?
Alex: Salutare și mă bucur de invitație, o să vă schițez în câteva cuvinte la ce m-am gândit. Ca la orice proiect în care sunt implicat, încerc să descopăr partea neștiută, dar și cea nevăzută, ce îmi conferă un plus de informație pe care încerc să o integrez, să o atașez contextului. Cetatea Devei îmi aduce aminte, cel puțin vizual, de cetatea Babilonului, având o sistematizare medievală de tip spirală. Cred că oamenii sunt aceiași, lăsând la o parte timpul, avem parte de ciclicitate. Să mă raportez la evenimentele de acum ca la cele de acum 500 de ani, tind să cred că sunt asemănări, oamenii din bresle – acum oamenii cu joburi – sunt atrași de lucruri noi, lucruri cu care fuzionează la nivel social, artistic, cât și muzical, lăsând la o parte lucrurile de rutină.
Harta intervențiilor tale street art din Timișoara este impresionantă 🙂 De ce crezi că arta în spațiul public contează? Cum alegi locurile unde desenezi?
Alex: Arta publică stradală sau cum vrem să o botezăm are un impact uriaș asupra noastră, fără să ne dăm seama de multe ori primim mesaje vizuale ce ne încântă sau nu, mesaje text ce ne pun pe gânduri, în funcție de starea noastră. Ca spectator, empatizezi cu acel mesaj în funcție de starea ta emoțională din acel moment. Pe de altă parte, arta stradală este perisabilă, poate dispărea, se poate transforma, lucrul care mă fascinează cel mai mult este circuitul artei în urban. Street art-ul poate fi, pentru unii, un izvor inspirațional, având calitatea însuflețirii contemporane a mediului urban.
Ce muzică asculți când creezi? Din line-upul Citadela, ce seturi nu vei rata?
Alex: Clar, muzica are un aport asupra oricui, în orice ea devine catalizatorul stării proprii. La mine, muzica este imprevizibilă, având capacitatea de a-mi păstra o stare în care lucrez, punând o piesă sau chiar un set pe loop zile întregi, cât să îmi conserv acea stare de inspiratie și de lucru.
Unde ne vom mai întâlni cu lucrările tale în curând?
Alex: La nivel de murale, lucrez la un viitor proiect de integrare a imaginii urbane într-un context rural, locație – Cincșor Transilvania. Între timp, pregătesc un solo show în Klagenfurt, Austria.
Citește mai mult: Cinci lucruri care te vor convinge să mergi la Deva la Citadela Festival