RDW se apropie! Explorăm istoria Palatului Telefoanelor și a arhitectului vizionar care l-a proiectat
Multidisciplinar este cuvântul cheie: descoperă expresiile creative ale arhitectului Edmond Van Saanen-Algi, autorul Palatului Telefoanelor, imobilului Art Deco de pe Calea Victoriei
Romanian Design Week 2018 are loc în Palatul Telefoanelor, un moment minunat să vizitezi una dintre clădirile emblematice pentru București, în care rigorile modernismului întâlnesc caracterul fluid Art Deco și influențe egiptene. Clădirea va fi transformată de tineri designeri, arhitecți și artiști, iar Telekom Electronic Beats inspiră secțiunea Multidisciplinar din cadrul Expoziției Centrale.
Citește în continuare pentru o scurtă incursiune în activitatea multidisciplinară a pictorului și arhitectului român Edmond Van Saanen-Algi, care între 1931-1933, alături de arhitectul Louis Weeks și inginerul constructor Walter Froy, proiectează Palatul Telefoanelor pentru Societatea Anonimă Română de Telefoane (S.A.R.T.).
Edmond Van Saanen-Algi, născut într-o familie de pictori olandezi din Hoorn stabiliți de trei generații în Țara Românească, studiază la Politehnica din Munchen și în Paris, la Școala de Arte Frumoase. Printre proiectele lui Edmond se numără clădirea ASE, Casa Anticarilor și epica Grădină de vară Cărăbuș.
Iar dacă vorbim despre grădini de vară, trebuie să știți că Palatul Telefoanelor a fost construit în locul grădinii Oteteleșanu, unul dintre saloanele efervescente în care se întâlneau artiști și intelectuali pentru seri lungi de recreere și socializare, „grădina în care s-a născut opereta română şi de unde au pornit faimoasele succese de pe vremuri” (Realitatea Ilustrată, 26 februarie 1931).
Într-o perioadă de entuziasm pentru energie și viteză, Edmond exprima dinamismul vieții în desen, având ca subiect dansul modern și baletele ruse. Studiile sale îi ilustrează pe unii dintre cei mai remarcabili dansatori, Nijinsky, Ida Rubinstein, Anna Pavlova și Isadora Duncan, cea care, alături de Rodin, încurajează prima sa expoziție în Paris.
„În general, în artă mi-a plăcut, mai cu seamă, expresiunea vieții. Fie în portret, fie în corpul în plină acțiune – dinamismul. […] Am căutat, lucrând după natură și numai după natură prin mii și mii de schițe, să observ și să sintetizez mișcarea.” – Edmond Van Saanen-Algi, Ilustrațiunea Română din 3 martie 1937.
Ne vedem la Romanian Design Week 2018 pentru a experimenta conversia temporară a Palatului Telefoanelor în spațiu de expunere alternativ pentru 150 de proiecte ale designerilor, arhitecților și artiștilor tineri.
Referințe:
- Studiu Istoric 2017, Arh. Karl-Nils Auner, expert MCC
- „Edmond Van Saanen-Algi, de la baletele rusești la Palatul Telefoanelor” Editura Istoria Artei, 2015, Oana Marinache, Gabriel Badea-Păun
- Interviu “M. Algi, painter of motion, sees restless New York”, New York Times, 10 Mai 1914