Descoperă peisaje muzicale obscure cu aceste 5 LP-uri synthpop din România anilor ‘80
Ascultă 5 dintre cele 6 albume chiar acum și află cum sunau unele dintre primele producții electronice de dans din țară.
Ascultă 5 dintre cele 6 albume chiar acum și află cum sunau unele dintre primele producții electronice de dans din țară.
Synthpop este genul de muzică popular în anii ’70 și ’80, în care sintetizatorul este instrumentul dominant, de aici și numele. Pe scena internațională, printre pionieri îi găsim pe Yellow Magic Orchestra, Ultravox și Berlin Blondes urmați de Depeche Mode, Kraftwerk, și alții. În România anilor ‘80 cea mai mare și singura casă de discuri, Electrecord, presa (și) plăci cu muzică electronică de dans creată sau adaptată de o nouă generație de producători.
Iată câteva albume synthpop pe care ai putea să le asculți chiar și cu părinții.
În 1984, Adrian Enescu lansează un album synth-pop intitulat “Dance Funky Synthesizer Volume 2”.
Grupul Stereo lansează discul omonim în 1985, un album care conține 8 piese synthpop vocal. Grupul este compus din Crina Mardare, Elena Perianu, iar discul este realizat cu aportul lui Adrian Enescu și Theodor Negrescu.
Various – Melodii ’85 – 1 Dans este o compilație din 1986 cu 12 piese funk / soul, disco, synthpop, unde o găsești și pe Aura Urziceanu.
Proiectul Florian din Transilvania este colaborarea dintre Mircea Florian, Dan Cimpoieru, Dixi Krauser și Doru Istudor, care au produs împreună în 1986 Tainicul Vîrtej, un LP straniu cu 9 piese catalogate new wave, synth-pop, experimental și minimal.
„Electric-Cord Orchestra“ dirijată de Doru Danciu lansează Break Dance 2 în 1987, un album synthpop antrenant și totuși contemplativ (probabil datorită trompetelor).
Various – Muzică Din Filme Românești conține piese din filme cunoscute, cu licența România Film. Synth-pop vocal și disco din 1988 cu Aura Urziceanu și alte amuzamente abstracte.
https://www.youtube.com/watch?v=JmaUa8TPS6c
Citește și KRAFTWERK, PĂRINȚII MUZICII ELECTRONICE