Romanian Design Week animă Palatul Telefoanelor cu o expoziție de design și arhitectură
Expoziția centrală RDW are loc în perioada 19-27 mai, în Palatul Telefoanelor – una dintre cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului, situată pe Calea Victoriei, în Cartierul Creativ. Evenimentul reunește peste 150 dintre cele mai bune proiecte de realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români.
Telekom Electronic Beats îmbrățișează conexiunile dintre muzică și design, tehnologie, modă sau artă și nu am fi vrut să fim absenți la unul dintre cele mai importante evenimente românești dedicate creativității. Descoperă mai jos proiectele expuse în categoria Multidisciplinar, inspirată de Telekom Electronic Beats.
Iele II, proiectul creat de Studio Oana Tudose, atrage atenția asupra problematicii arderii abuzive a lânii de ovine și aduce împreună trei designeri internaționali pentru a cerceta moduri în care această fibră poate fi adaptată ca material contemporan de design. Julie Thissen a realizat un panou cu ajutorul unei tehnici originale de prelucrare a materialului, inspirată de felul în care păstorii marchează cu culori oile. Noktuku propune un joc imersiv educativ audio-tactil care evocă compasiune și grijă pentru oi prin interacțiunea cu obiectul de design. Lex van Ramp a creat o haină care reintrepretează zeghea.
Echipa: Oana Tudose // founder and manager; Julie Thissen // invited designer; Povilas Raskevicius (Noktuku) // invited designer; Radu-Alexandru Parvu (Lex Van Ramp) // invited designer.
Justin Baroncea extrage personaje dintr-o bandă desenată pentru a crea 2D, 2 dogs. „Câini pe care stai, pe care îi aprinzi sau în care îți ascunzi tricourile cu… câini.” Proiectul 2D este prezentat ca bandă desenată, bancă cu sertar, dulap cu sertare, o lampă alb translucid și una roșie, alături de zece tricouri cu imagini din paginile cărții.
Justin este un arhitect care construiește la intersecțiile dintre design, joc, bricolaj și/sau craft și produce instalații de sunet din materiale neconvenționale, în care veverițe, DJs sau muzicieni interferează.
Echipa: Justin Baroncea; Ștefan Bățroș; Emanuel Birtea
Klara Veer & Dan Burzo prezintă DeCluj, o colecție de machete din hârtie ale reperelor arhitecturale din Cluj, care reflectă evoluția orașului în diferite momente istorice. Cele șapte turnuri ale fortificației medievale, prima serie de produse din colecție, pot fi tăiate și asamblate indifferent de vârstă.
Klara Veer practică arhitectura în Cluj în cadrul propriului său studio de design, KVAD. Dan Burzo este designer și software engineer, co-fondator Moqups. Împreună cu Lavinia Jaba și alți colegi, face parte din echipa White Cuib, un spațiu foarte mic unde expun artiști și muzicieni români.
Echipa: Klara Veer // arhitect, design & direcție artistică; Dan Burzo // design grafic; Lavinia Jaba // playtesting; Kovács Zsolt // lect. dr., consultant istoric; Virgil POP // prof. dr. arhitect, consultant istoric
Lidia Rățoi este un cercetător digital cu experiență în arhitectură, robotică, design, scenografie și jurnalism. Scopul său este să îmbine arta cu tehnologia, iar proiectele sale pot fi localizate în București, Barcelona și Copenhaga.
Terra Performa este un proiect dezvoltat în cadrul Open Thesis Fabrication, IAAC, Barcelona, care combină trei ipostaze diferite ale printării 3D: fabricare robotică, fabricarea in situ și printarea cu lut pentru a crea un edificiu performativ. Parametrii au un context funcțional iar designul este dictat de fenomene naturale, cum ar fi conductivitate termală, convecție termală, masă termală, radiații solare și iluminat natural, integrând acțiunile solare și eoliene.
issuu.com/lidiaratoi
Mădălina Andronic este ilustrator și creator de obiecte din ceramică, inspirată de natură, folclor și de propriile experiențe. Mădălina creează obiecte din ceramică pictate manual, „pentru case și suflete”. Mădălina participă la această ediție RDW cu două proiecte remarcabile – veselă ceramică unicat pentru ROOTS bistro din Cluj, în secțiunea Multidisciplinar, și “Jane Eyre” de Charlotte Brontë, varianta KinderGuide cu ilustrații fantastice, publicat de Moppetbooks US.
Marc Borțun este designer, art director și pictor, absolvent al secției de Pictură UNARTE, membru al Art Directors Club și, începând cu 1998, designer / art director pentru Millenium Communications, Brand New Design, Saatchi&Saatchi, CAP, Cohn&Jansen. Din 2008 este Creative Partner în cadrul Rusu+Bortun.
Marc a creat TWELVEOSOPHY, 12 ceasuri de perete din plexiglass colorat, ale căror cifre sunt înlocuite de litere pentru a forma 12 mesaje despre timp și iubire. Proiectul pornește de la ideea că timpul este relativ și are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi. TWELVEOSOPHY îți permite să personalizezi relația ta cu timpul considerând valorile, părerile și caracterul tău, prin cuvinte de 12 litere care evocă optimism sau compasiune.
Mihai Botărel & Alex Eftimie sunt autorii @TheEndlessColumn, pagina de instagram care aduce un tribut sculpturii Coloana Infinită de Constantin Brâncuși, imaginată ca un scroll infinit prin reinterpretări ale tinerilor artiști români. Mihai este Creative Director premiat la Cannes, Eurobest și D&AD, co-fondator al agenției de creație RXM Creative din New York. Alex este din București, iar acum locuiește și lucrează în Hamburg, unde își împarte timpul între advertising și proiecte din domenii variate. Activitatea sa a fost recunoscută în cadrul festivalurilor internaționale OneShow, Clio, NewYorkFestival, sau D&AD.
Rummy, proiectul Siminei Filat pornește de la funcțiile „a ține” și „a adăposti ” prin care poți interacționa cu multiple elemente ale unui obiect modular care elimină barierele dintre designul de obiect, de interior sau design vestimentar. Mai mult decât un obiect, Simina descrie Rummy ca o stare de comuniune în care utilizatorii devin colaboratori într-un proces de co-design.
Simplu. este un makershop care a apărut ca un răspuns natural al interactiunii dintre productie si creatie. Sens lamp poate crea multiple scenarii de iluminat prin controlul formei, ariei și al intensității luminii, interacționând cu utilizatorii.
Echipa: Andrei Mitisor // design; kaustik // production
Proiectul Topophilia, creat de stardust architects*, este rezultatul competiției organizate de OAR pentru pavilionul României la Congresul Uniunii Internaționale a Arhitecților, care a avut loc în Seul în 2017. Topophilia propune o experiență imersivă în care Parcul Natural Văcărești se dezvăluie prin sunete, mirosuri, obiecte și plante.
Din echipa proiectului, alături de Stardust architects* – Anca Cioarec și Brândușa Tudor, fac parte Vlad Stoica (Wolfhouse Productions), Atelier Vast // structură metalică, Matei Cătălin sillyconductor // înregistrare și procesare sunet, coVR // înregistrare și procesare video, Les ateliers nomad // video-mapping, Irina Mateescu // ilustrație, împreună cu colaboratorii Brut concept, Nod Makerspace, Atelier Tron, Studio Mud.
Opinci este un scurt metraj de animație realizat de Studioset care spune povestea lui Dan Dumitru, românul care a parcurs 100.000 de km pe jos într-o expediție care a durat 13 ani. Scurt metrajul este regizat de Anton și Damian Groves, scenariul îi aparține lui Bogdan Mureșanu și Maria Surducan este ilustratoarea care a creat personajele.
Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației Thy Veils, definit de o viziune artistică concentrată asupra viitorului, un univers SF manifestat sub formă de muzică, artă vizuală, film de lung metraj. Ansamblul de artă sincretică Thy Veils este un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic, electronic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional. E singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014 – 2016. Fondat în 1995 de Daniel Dorobanțu, artist oficial Ars Electronica Center Linz.
Echipa: Daniel Dorobanțu, Alira Mun, Anita Ramona, Georgiana Feidi.
Află mai multe informații despre programul complet Romanian Design Week 2018 pe institute.ro și urmărește Telekom Electronic Beats pentru a știi ce alte surprize îți pregătim cu ocazia aceasta.
Citește și: RDW se apropie! Descoperim istoria Palatului Telefoanelor și a arhitectului vizionar care l-a proiectat
Published May 15, 2018.